oporba nije podržala

Sabor prihvatio godišnje izvješće Vlade

| Autor: Hina
(Snimio Patrik Macek/Pixsell)

(Snimio Patrik Macek/Pixsell)


Sabor je u petak prihvatio nekoliko izvješća, među kojima i godišnje izvješće Vlade koje je ranije na plenarnoj sjednici podnio premijer Andrej Plenković ustvrdivši da je 'Hrvatska danas ekonomski jača i gospodarski uspješnija nego je ikad prije bila', a koje oporba nije podržala.

Godišnje izvješće, kao i mjere koje je premijer najavio, podržalo je 80 zastupnika iz Klubova zastupnika HDZ-a, Domovinskog pokreta, nacionalnih manjina, HNS-a i Nezavisnih, HSLS-a i nezavisnog Vladimira Bileka, nezavisnih, HSU-a, Igora Peternela i Krešimira Čabaja dok je 50 oporbenih bilo protiv, a dvoje suzdržano. 

Klub zastupnika Možemo! predložio je dva zaključka. Prvim bi se obvezalo Vladu da u roku 15 dana pripremi te integrira u prijedlog državnog proračuna za 2025. i projekcije za 2026. i 2027. izmjene Zakona o dječjem doplatku i donese univerzalni dječji doplatak po socijalno progresivnim stopama.

Drugim bi se Vladu u istom roku obvezalo da donese odluku kojom bi se suspendirale sve postojeće dozvole hrvatskim tvrtkama za izvoz oružja Izraelu ako postoje i izdavanje novih dozvola zbog teškog kršenja međunarodnog prava. 

Odbijeni zaključci o dječjem doplatku i suspenziji izvoza oružja Izraelu

"Kada smo tražili priznanje Palestine, ministar (Gordan) Grlić Radman je rekao da nam to trenutno nije u interesu. Premijer je više puta rekao da ljudima u Gazi neće pomoći priznanje jer, eto, više je država priznalo Palestinu, a okupacija i razaranje nisu prestale. Ovaj zaključak direktno vodi k tome da se Izraelu smanji dotok oružja koje se koristi za razaranje škola, bolnica, stambenih zgrada i nemilosrdno ubijanje djece i civila", kazao je zastupnik Možemo! Marin Živković. 

Vladajući su oba zaključka odbili. 

Prilikom podnošenja godišnjeg izvješća prošlog tjedna, premijer Plenković se pohvalio rekordnom zaposlenošću i nikad manjim brojem nezaposlenih.

Ustvrdivši da je Hrvatska danas ekonomski jača i gospodarski uspješnija nego što je ikad prije bila, istaknuo je kako se ove godine očekuje rast BDP-a od 3,6 posto, što je značajno više od prosjeka rasta EU-a i eurozone, koji se kreću oko jedan posto i manje.

Govoreći o budućim potezima, najavio je do kraja mandata rast prosječne neto plaće na 1600 eura te minimalne za iduću godinu na 970 eura. Upravo su plaće, kao i mirovine i priuštivo stanovanje prioriteti Vlade koje je naveo za iduće četiri godine.

Najavio je i promjenu formule za usklađivanje mirovina prema formuli 85:15 prema povoljnijem indeksu rasta plaća i troškova života, povećanje staža majkama sa šest na 12 mjeseci za svako rođeno ili posvojeno dijete, kao i povećanje jednokratne naknade za novorođenu djecu za sto posto od iduće godine - s 309 na 618 eura.

Prihvaćena izvješća o policiji i manjinama

Zastupnici su prihvatili i izvješće o radu policije za 2023. godinu, u kojoj je, naveo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, policija zabilježila u nizu poslova najbolje rezultate otkad se vode statistike.

Posebno je istaknuo koeficijent razriješenosti kaznenih djela od 71,6 posto, ali i porast kaznenih djela krijumčarenja ljudi na 64 posto.

Izvješće je podržalo 89 zastupnika dok ih je 25 bilo suzdržano. 

Prihvaćeno je glasovima 74 zastupnika i izvješće o provođenju ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i o utrošku sredstava osiguranih u državnom proračunu RH za 2023. godine.

Prilikom ranije rasprave  u Saboru zastupnici su upozorili na nedovoljnu zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina u tijelima vlasti te na rast etnički motiviranih kaznenih djela.

Protiv izvješća su bila četiri zastupnika, a njih 47 ostalo je suzdržano.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter