prijedlog 16 zastupnika

Odluci da neće biti istražnog povjerenstva o Petrokemiji prethodila bizarna rasprava u Saboru

| Autor: Hina
(Snimio Igor Soban/Pixsell)

(Snimio Igor Soban/Pixsell)


U Hrvatskom saboru nije u petak prošao prijedlog 16 oporbenih zastupnika da se osnuje istražno povjerenstvo koje bi istražilo propuste Vlade i CERP-a te drugih državnih institucija u zaštiti nacionalnih interesa u Petrokemiji, a uoči glasovanja o tome razvila se bizarna rasprava o tome tko se kako obukao.

Vlada je taj oporbeni prijedlog odbila s „obzirom na aktivnosti koje se provode u cilju održanja reprezentativnosti i prava Hrvatske u Petrokemiji“.

Smatra da bi osnivanje istražnog povjerenstva "ozbiljno ugrozilo započete aktivnosti (potencijalno i štetno za interese RH) i otežalo postizanje započetih pregovora predstavnika Republike Hrvatske i turskih partnera".

U odbijenici naglašava da detalje ne može javno komunicirati, s obzirom na to da su pregovori u tijeku.

Dalija Orešković (DOSIP) poručila je da odbijanjem istražnih povjerenstava HDZ demonstrira svoju silu i pokazuje da je čitava država podređena volji jednog čovjeka i jedne političke stranke koji svoje domoljublje mjere količinom koristi koju od države stavljaju u svoj džep. "Time Vlada zapravo potvrđuje da nešto skriva i da se u pozadini očito radi o nekoj malverzaciji", kazala je.

"Kolegica je danas obukla crvenu boju kako bi iskazala gnjev i bijes i očaj što je uzaludno radila i ukazivala na nešto što se nije dogodilo, a Vlada je kao i uvijek uspješno riješila ovaj problem", odgovorila joj je Magdalena Komes (HDZ) tražeći povredu Poslovnika. 

Ako je netko obukao crvenu boju nije razlog za traženje povrede Poslovnika, kazao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković i dodijelio zastupnici opomenu.

Nezavisni Josip Jurčević na to je poručio da je crvena boja tipična hrvatska boja ako gledamo povijest i žalosno je da neki to ne znaju.

Da je crvena hrvatska boja složio se i Miro Bulj (Most), a Barbara Antolić Vupora (SDP) ustvrdila je da su uvrijeđene sve žene koje danas nose crveno ili bordo. "Vidim i da neke HDZ-ove zastupnice imaju nešto crveno na sebi, možda i u nekim skrivenim dijelovima, a i u svima nama teče crvena krv", kazala je Antolić Vupora.

"Ovo je sada stvarno bizarna rasprava, stanimo, na što sad ovo liči, uozbiljimo se, ovo je stvarno neozbiljno", apelirao je Jandroković.

Draženka Polović (Možemo!) ocijenila je neprimjerenom raspravu o tome tko je kako obučen, kao i Jandrokovićevu primjedbu da se zastupnica Mirela Ahmetović (SDP) uzbudila. "Govori se o tome kako se žene oblače i kako se osjećaju, cijela rasprava niti je smiješna niti primjerena", rekla je.

"Ahmetović je pokazivala kako je i ona obučena u crveno, nisam imao nikakvih primisli", branio se Jandroković.

Dubravka Novak (Možemo!) pozvala je potom predsjednika Sabora da obrati pažnju na opetovani seksizam. "To žene doživljavaju i od predsjednika Vlade  i predsjednika države i saborskih  zastupnika, ovo nije prvi puta" , istaknula je.

"Ja sam ovu raspravu doživio kao jednu političku raspravu. Možda je bila nespretna jer je spomenuta boja odjeće, poprimila je bizarne elemente, ali nisam osjetio da bilo tko ima bilo kakve seksističke namjere", odgovorio je Jandroković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter