tarifa

Ne zaboravite: U noći na nedjelju se pomiče sat, a s njim dolazi i promjena u obračunu struje

| Autor: Glas Istre
(Snimio Hrvoje Jelavić/Pixsell)

(Snimio Hrvoje Jelavić/Pixsell)


Električna energija svim se potrošačima, privatnima ili poslovnima, obračunava prema nekoj vrsti tarife. U Hrvatskoj postoje jednotarifna i višetarifna brojila, a o njima ovisi cijena kilovatsata prema kojoj se obračunava potrošnja, javlja Dnevnik.hr.

Kućanstvima koja imaju jednotarifno brojilo cijena kilovatsata uvijek je ista i cijelog se dana električna energija obračunava prema dnevnoj, odnosno skupljoj tarifi. Kod višetarifnog brojila električna energija obračunava se prema višoj i nižoj tarifi (Tarifni model Bijeli), pri čemu je viša tarifa dnevna, a niža, odnosno jeftinija, noćna.

Cijena kilovatsata električne energije tijekom noći je i upola jeftinija. Trenutačno je cijena kilovatsata u dnevnoj tarifi 0,074789 eura, a u noćnoj 0,036697 eura.

Početak i završetka dnevne i noćne tarife ujednačen je s ljetnim odnosno zimskim računanjem vremena, te se, jednako kao i sat, mijenja u određenu nedjelju u dva ili tri sata ujutro.

Zimsko računanje vremena:

  • viša tarifa: od 7 do 21 sat
  • niža tarifa: od 21 do 7 sati

Ljetno računanje vremena:

  • viša tarifa: od 8 do 22 sata
  • niža tarifa: od 22 do 8 sati

2024. godine zimsko računanje vremena počinje 27. listopada u 3 sata, tako da se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u 3 računa kao 2. Stoga će i od te nedjelje skuplja dnevna tarifa početi već u 7 sati ujutro, ali će trajati do 21 sat.  

Zimska tarifa ostaje na snazi sve do 30. ožujka 2025. godine, kada počinje ljetno računanje vremena.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter