anketa

Trećina građana jedva pokriva troškove života, a najveći problem su - cijene hrane

| Autor: Glas Istre
(Snimio Tomislav Miletić/Pixsell)

(Snimio Tomislav Miletić/Pixsell)


Prema najnovijim podacima, čak 66,3% kućanstava u Hrvatskoj teško podmiruje osnovne mjesečne troškove, što je znatno iznad prosjeka Europske unije od 45,4%. U anketi koju je HRT proveo među čitateljima, na pitanje "Imate li problema s podmirivanjem osnovnih mjesečnih troškova (režije, stanarina, hrana)?", čak 33,3% ispitanika izjavilo je da jedva pokriva troškove.

Građani su također jasno istaknuli što im predstavlja najveći financijski izazov.

Čak 81,4% ispitanika kao najveći problem navelo je visoke cijene hrane, dok je tek manji dio (5,7%) kao izazov naveo rastuće troškove režija.

Na pitanje "Osjećate li da je rast cijena značajno utjecao na vaš životni standard?", velika većina od 62,9% ispitanika odgovorila je potvrdno, rekavši da je taj utjecaj bio vrlo značajan, dok je 30% ispitanika izjavilo da su cijene donekle utjecale na njihov standard.

Čak 84,3% ispitanika izjavilo je da vladine mjere, poput jednokratne isplate pomoći umirovljenicima, nisu dovoljne.

Rezultati ove ankete potvrđuju da se hrvatski građani svakodnevno suočavaju s ozbiljnim financijskim izazovima. Visoke cijene hrane i rastući troškovi života glavni su problemi, a većina ispitanika vjeruje da trenutne vladine mjere nisu dovoljne za ublažavanje ovog tereta.

Cijela anketa dostupna je na poveznici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter