BERLIN

Inflacija u Njemačkoj usporila u lipnju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Inflacija u Njemačkoj usporila je u lipnju, odražavajući blaži rast cijena energenata i hrane, objavio je u utorak državni zavod za statistiku.

Inflacija je u prošlom mjesecu iznosila 2,3 posto, pokazuje izvješće Destatisa. U svibnju iznosila je 2,5 posto.

Cijene hrane porasle su za 1,2 posto, u usporedbi sa svibanjskih 1,5 posto. Energenti su poskupjeli 9,4 posto, nakon svibanjskih 10 posto, odražavajući oživljavanje globalnog gospodarstva paralelno ukidanju pandemijskih ograničenja i cijepljenju.

Iskazane harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) koji se koristi u Europskoj uniji kako bi omogućio usporedbu među zemljama, cijene su u najvećem europskom gospodarstvu u lipnju porasle 2,1 posto, nakon 2,4-postotnog povećanja u svibnju.

Podaci o inflaciji u Njemačkoj bit će važni Europskoj središnjoj banci (ECB), koja je prošlog tjedna podigla ciljanu stopu inflacije s 'nešto ispod dva' na dva posto, signalizirajući da je u procesu oporavka od koronakrize spremna neko vrijeme tolerirati i nešto snažniji rast cijena.

Predsjednica ECB-a Christine Lagarde poručila je u intervjuu za Bloomberg TV početkom tjedna da će banka na srpanjskoj sjednici izmijeniti smjernice monetarne politike u eurozoni, naglasivši da im je cilj sačuvati povoljne uvjete financiranja gospodarstva. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter