RAD U MIROVINI

Znate li da imate pravo na godišnji ako ste u mirovini i radite na pola radnog vremena?

| Autor: Glas Istre
(Snimio: Sergej Drechler)

(Snimio: Sergej Drechler)


Radeći na pola radnog vremena, umirovljenici ostvaruju ista prava kao i ostali radnici. Razlike nema ni između rada u nepunom i punom radnom vremenu. Posebno je to značajno u slučaju godišnjeg odmora, piše Mirovina.hr.

Pravo na najmanje 20 dana imaju svi radnici, bez obzira na to koliko sati rade. Ako radite sezonski, imate također pravo na godišnji. Nakon mjesec dana ostvarujete 1,66 dana godišnjeg odmora, odnosno pet dana za tri mjeseca. Ipak, kada je riječ o dnevnom odmoru, Zakon o radu radi razliku između radnika.

Više od 32.600 umirovljenika radi do polovine radnog vremena. Većina poslova sklapa se na određeno vrijeme, a pritom je važno znati svoja prava, među kojima je i pravo na godišnji odmor.

Zakon ne radi razliku između radnika koji su u mirovini i ostalih radnika, jer se i na njih primjenjuju pozitivne odredbe Zakona o mirovinskom osiguranju i Zakona o radu. Isto tako, jednaka prava imaju radnici koji rade na pola radnog vremena, kao i oni koji rade puno radno vrijeme. Kod umirovljenika, rad uz primanje punog iznosa mirovine ograničen je na ukupno trajanje do polovice radnog vremena.

Mnogi umirovljenici ne znaju, ali i radeći na pola radnog vremena ostvaruju jednaka prava kao i ostali radnici pa tako i pravo na godišnji odmor. U slučaju godišnjeg odmora, nema nikakve razlike između radnika u nepunom i punom radnom vremenu. To znači da na plaćeni godišnji odmor od najmanje četiri tjedna, odnosno 20 dana, imaju i umirovljenici koji rade do polovine radnog vremena.

Poslodavac je dužan radnicima zaposlenim na nepuno radno vrijeme omogućiti iste uvjete rada kao i radnicima na puno radno vrijeme. Radnik koji ima sklopljen ugovor o radu za nepuno radno vrijeme i kod istog poslodavca je proveo duže od šest mjeseci, može zatražiti sklapanje ugovora o radu za puno radno vrijeme. Valja podsjetiti i da se ugovor na određeno vrijeme ne može produljivati na više od tri godine.

Ništa manje važno, umirovljenik koji radi ima pravo na novi izračun mirovine nakon što napuni godinu dana staža osiguranja. To znači da će mu mirovina radom na pola radnog vremena nakon dvije godine biti povećana na temelju ostvarenih uplata doprinosa po osnovi rada. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter