Traži kazne

HND zabrinut zbog verbalnih napada na novinare tijekom uhićenja Šarića

| Autor: Hina
(Snimio Luka Stanzl / Pixsell)

(Snimio Luka Stanzl / Pixsell)


Hrvatsko novinarsko društvo (HND) izrazilo je u ponedjeljak zabrinutost zbog verbalnih napada na novinare i snimatelje koji su ujutro pratili uhićenje gradonačelnika Otoka i donedavnog saborskog zastupnika HDZ-a Josipa Šarića te očekuje da se napadače privede i kazni.

U priopćenju objavljenom na internetskim stranicama, HND naglašava da već godinama upozorava na posljedice verbalnih napada na novinare, novinarke i medije s najviših političkih instanci od dužnosnika koji ih učestalo etiketiraju kao neprijatelje.

"Istovremeni izostanak jasne i nedvosmislene osude sve češćih prijetnji i napada pogonsko su gorivo svima koji misle da nekažnjeno mogu napadati naše kolegice i kolege", upozorava HND.

Podsjeća i na činjenicu da je "najmoćniji političar u državi, premijer Andrej Plenković, novinare i medije nazvao 'osovinom zla'" te da koalicijski partner Domovinski pokret i njegov predsjednik Ivan Penava "od prvog dana ne skrivaju želju za obračunom s medijima koje smatraju neprijateljima države".

Da najveći broj verbalnih napada na novinare dolazi od političara, dodaje HND, stoji i u posljednjem izvještaju Media Freedom Rapid Responsa o stanju slobode medija u Hrvatskoj. 

"A koliko je Hrvatska zemlja apsurda, pokazuje i činjenica da građani Otoka umjesto da svoj gnjev usmjere prema uhićenom gradonačelniku, oni sav bijes iskaljuju na onima koji o tome izvještavaju", istaknuo je HND te još jednom zatražio "od najviših predstavnika države jasnu i nedvosmislenu osudu prijetnji i napada".

"Tražimo zaštitu naših kolegica i kolega, koji obavljaju posao u javnom interesu - bez obzira na to koliko se njihovo izvještavanje nekome sviđalo ili ne", poručuje HND.

U priopćenju navodi i da je interventna policija, prema medijskim izvještajima, upozorila napadače i rekla im da se udalje. No, HND očekuje da ih se privede i kazni, u skladu s odredbama Kaznenog zakona.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter