prijedlog upućen u sabor

Hoće li Zakon o upravljanju i održavanju zgrada stati na kraj suludom i kratkoročnom najmu? Evo što kaže državni tajnik

| Autor: Glas Istre
(Snimio Luka Stanzl/Pixsell)

(Snimio Luka Stanzl/Pixsell)


Dok se čeka predstavljanje najavljenog poreza na nekretnine, Vlada je u saborsku proceduru uputila prijedlog Zakona o upravljanju i održavanju zgrada. Državni tajnik u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Željko Uhlir rekao je u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" kako je plan da zakon na snagu stupi 1. siječnja.

- Ideja je, naravno, da doprinesemo boljem upravljanju, a s time i boljem održavanju naših zgrada. Svi smo svjesni kako nam zgrade izgledaju, rekao je državni tajnik.

Rekao je da su naše zgrade u većinskom dijelu u prilično lošem stanju i da su se tijekom godina zanemarile neke osnovne stvari - na primjer, puno višestambenih zgrada nema osnovne aparate za gašenje požara.

U prijedlogu zakona rečeno je da će se među ostalim ograničiti prenamjena stanova u komercijalne svrhe, za što će se tražiti suglasnost najmanje 80 posto susjeda. Predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja Barbara Marković rekla je da se radi o kompleksnoj priči te da treba razlučiti što je komercijalni smještaj, odnosno što su rentijeri, a što je obiteljski smještaj.

- Netko tko ima pet ili šest stanova, normalno da on ne može spadati u neki obiteljski smještaj. Ja vas pitam, što ako je to netko tko iseljava iz svog stana i to mu je dodatni prihod jer ne može živjeti, ne znam, od svoje mirovine - je li to isto tako komercijalni smještaj ili obiteljski smještaj?, pitala je.

Osvrćući se na primjedbe susjeda da turisti koji koriste stanove prolaze kroz zajedničke hodnike i koriste liftove, upitala se što je s uredima i ordinacijama u zgradama čiji korisnici također koriste zajedničke prostorije.

- Ako netko ima odvjetnički ili javnobilježnički ured ili zubarsku ordinaciju, njemu sigurno u 2 u noći nitko ne dolazi u posjet, fluktuacija nepoznatih osoba je bitno manja nego u kratkoročnom najmu. Dakle, mi govorimo o problematici kratkoročnog najma stanova, rekao je Uhlir, dodajući da kratkoročni najam ima dosta negativnih pojava.

Cijeli prilog dostupan je na poveznici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter