ranije umirovljenje

Znate li tko sve ima pravo na beneficirani radni staž?

| Autor: Glas Istre
(Snimio Hrvoje Jelavić/Pixsell)

(Snimio Hrvoje Jelavić/Pixsell)


Zaposleni na osobito teškim i radnim mjestima štetnim za zdravlje i radnu sposobnost imaju pravo na ranije umirovljenje. U Hrvatskoj tako pravo na beneficirani radni staž imaju zaposleni na 52 radna mjesta, 13 zanimanja u općem sustavu i još deset prema posebnim propisima. Provjerili smo tko na njega ima pravo i kako im izgleda radni dan, javlja HRT.

Dok spašavaju tuđu imovinu i živote, vatrogasci svoje stavljaju na kocku. Zato na svaku godinu rada dobiju još dodatna tri mjeseca.

O njima se u svojem poslu brine i Mario Premužić. Radi kao prometnik HŽ Infrastrukture, a beneficirani staž donosi mu 2 mjeseca po godini rada.

Zbog teških uvjeta rada pravo na beneficirani radni staž trenutačno ima gotovo 36 tisuća zaposlenih. Ovisno o poslu, za 12 mjeseci rada dobivaju od 14 do 18 mjeseci staža. 

- To su obično radna mjesta koja su osobito teška i za zdravlje i radnu sposobnost štetna, ili specifična zanimanja gdje vam fiziološke funkcije opadaju u toj mjeri da nije za očekivati da će taj radnik nakon navršenja određene starosne godine uspješno obavljati te poslove, kaže Snježana Zdjelar, načelnica Sektora za mirovinski sustav, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Beneficije, među ostalima, tako imaju policajci, piloti, profesionalni plesači, dimnjačari, profesionalni vozači, ronioci koji vade spužve i koralje.

Traže ga i djelatnici u hitnoj medicini - jedinoj žurnoj službi koja ga nema, no njihov zahtjev za sada još nije ispunjen. 

Cijeli prilog dostupan je ovdje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter