grad zagreb

Tomašević: Naknada za korištenje parkirnih mjesta građevinskim firmama iznosit će 235 eura

| Autor: Hina
(Snimio Josip Mikacic / Pixsell)

(Snimio Josip Mikacic / Pixsell)


Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u četvrtak da će se naknada za korištenje parkirnih mjesta građevinskim firmama s dosadašnjih 16 eura mjesečno podignuti na 235 eura u prvih godinu dana, a nakon toga iznosit će 530 eura.

"Uputit ćemo prijedlog zaključka u javno savjetovanje gdje ćemo taj iznos podignuti na 235 eura mjesečno u prvoj godini, a nakon godine dana podignut ćemo na 530 eura mjesečno. Jednako će se plaćati zauzimanje parkirnih mjesta za terase, rezervirana parkirna mjesta i korištenje parkirnih mjesta za građevinske radove", kazao je gradonačelnik na konferenciji za medije na Langovu trgu. 

Nove cijene neće se odnositi na građevinske firme koji izvode radove vezane uz poslijepotresnu obnovu, istaknuo je gradonačelnik Zagreba, već na one koje, primjerice, grade neku novu zgradu. Privih godinu dana, tijekom kojih će se naknada naplaćivati 235 eura, bit će prijelazno razdoblje, kao što je to bio slučaj i s podizanjem cijena ugostiteljskim objektima

Dosadašnja cijena od 16 eura mjesečno bila je premala, rekao je Tomašević, što je bio jedan od razloga zašto su se zauzeta parkirna mjesta koristila i nakon završetka radova, da bi tamo parkirali zaposlenici građevinskih tvrtki. 

Osim toga, Tomašević je napomenuo da će se oko 300 parkirnih mjesta vratiti građanima do kraja rujna, nakon što se ukinu rezervirana parkirna mjesta koja se nisu plaćala.  

"Prošli smo tjedan pokazali u Veslačkoj ulici 87 mjesta, danas ovdje na Langovom trgu pokazujemo 17 mjesta koja će biti oslobođena, to je već 100. Do kraja mjeseca bit će ih 300, što je gotovo pola garaže koju planiramo izgraditi u Klaićevoj", kazao je.

Što se tiče 17 rezerviranih parkirnih mjesta na Langovm trgu njihovi korisnici imaju rok do kraja tjedna ukloniti stupiće, poručio je Tomašević, u protivnom će ih ukloniti gradske službe.

Na pitanje hoće li biti pravnih sankcija za one koji nisu plaćali rezervirana mjesta, zagrebački gradonačelnik odgovorio je da nije lako utvrditi može li se od njih retroaktivno naplaćivati ta mjesta

"Ako imate situaciju da jedan dan pošaljete zahtjev za 100 rezerviranih mjesta u Veslačkoj i dobijete već drugi dana rješenje, onda je to očito politička usluga koju je radila prethodna gradska vlast. To rješenje je isteklo prije petnaest godina, a nakon toga nije bilo novih rješenja. Tko je odgovoran za to?", pitao je Tomašević.

Gradonačelnik je kao jednu od mjera za lakši pronalazak parkinga ponovio kako vlasnici nekretnina u centru grada, koji nemaju ni prebivalište ni boravište, više neće moći koristit povlaštenu parkirnu kartu.

"Situacija s pet tisuća parkirnih mjesta manje nego što je povlaštenih karata je neodrživa i s time se valjda svi slažemo", rekao je gradonačelnik Zagreba.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter