Vrijedi za više od 16 tisuća građana

Objavljeno kada kreće isplata naknade za starije osobe. Na račun im sjeda 150 eura

| Autor: Hina
(Snimio Luka Jeličić)

(Snimio Luka Jeličić)


Isplata nacionalne naknade za starije osobe za kolovoz počinje 17. rujna korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama, naknadu će dobiti 16 715 korisnika, za što je država osigurala gotovo 2, 4 milijuna eura.

Od 16 715 korisnika, koliko će ih dobiti nacionalnu naknadu, 80 posto je žena i 20 posto muškaraca, a naknada od 1. siječnja ove godine iznosi 150 eura, priopćio je u četvrtak Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO).

 Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života, s prebivalištem na području Hrvatske u neprekidnom trajanju od 10 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava.

 Uz taj, osnovni uvjet, moraju biti ispunjeni i drugi zakonom propisani uvjeti, a to su: da nije korisnik mirovine niti osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju, da njegov prihod i/ili prihod članova njegovoga kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi dvostruki iznos nacionalne naknade, tj. 300 eura.

Uvjet je i da nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi, da mu nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi, da nije sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja, osim u slučaju pokretanja postupka za raskid, utvrđenje ništetnosti ili poništenja ugovora.

 Zahtjev za nacionalnu naknadu može se podnijeti bilo kada i to osobno u područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, preporučeno poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani, navodi HZMO.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter