odlučeno je

Slovačko-češki konzorcij izgradit će novi sustav naplate cestarine u Hrvatskoj

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Snimio: Mate Komina)

Ilustracija (Snimio: Mate Komina)


Okončan je natječaj Hrvatskih autocesta za izbor izvođača novog sustava naplate i nabave rezervne opreme za novi sustav naplate.

U petak je objavljena konačna presuda Visokog upravnog suda, koji je odbio žalbu austrijske tvrtke i sad je jasno da će novi sustav naplate na autocestama u RH graditi konzorcij slovačkog Sky Tolla i češkog TollNeta, piše Jutarnji, a prenosi danica.hr.

Konzorcij se obvezao da će novi sustav izgraditi u roku od dvije godine za 80 milijuna eura bez PDV-a. To je 20 posto manje od procijenjene vrijednosti nabave na natječaju koja je bila 100 milijuna eura bez PDV-a. Projekt u cijelosti financira Europska unija putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Drugim riječima, to znači kako bi se ugovor trebao potpisati najesen te bi se izvoditelj trebao uvesti u posao do kraja godine. Znači, naplatne kućice na autocestama idu u prošlost najkasnije do kraja 2026. godine.

Korisnici će moći autoceste plaćati na dva načina – jedan je ENC uređaj koji će unaprijed nadoplatiti i drugi način koji podrazumijeva povezivanje svojih registarskih oznaka s bankovnim računom s kojeg će se onda automatski naplaćivati cestarina.

U HAC-u kažu da je novi sustav naplate cestarine kombinacija dvije provjerene tehnologije; naplate putem suvremenije  verzije uređaja ugrađenog u vozilo (ENC) i naplate putem automatskog sustava očitanja registarskih oznaka (DSRC & ALPR tehnologije).

Novi jedinstven sustav naplate koristit će se na svim dionicama u RH. Novi elektronički sustav naplate temelji se na slobodnom protoku vozila jer nema zaustavljanja zbog naplate pa se povećava protočnost i smanjuju štetne emisije uzrokovane zastojima i kolonama.

Korištenje ENC-a bit će obavezno za teška vozila, dok će korisnici lakih vozila imati mogućnost izbora između korištenja ENC uređaja ili sustava očitanja registracijskih oznaka.

Više od 85 posto svih turista u RH dolazi cestovnim putom pa je ponuđeno rješenje prilagođeno za korisnike koji nemaju potrebu za nabavljanjem ENC uređaja, već će koristiti naplatu putem očitanja registarskih oznaka, piše danica.hr.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter