premijer rh

Plenković usporedio Primorca s Milanovićem. Evo što je rekao

| Autor: Hina
(Snimili Ivo Cagalj / Pixsell, Robert Anic / Pixsell)

(Snimili Ivo Cagalj / Pixsell, Robert Anic / Pixsell)


Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je u srijedu da će kandidat vladajuće stranke na predsjedničkim izborima biti Dragan Primorac, uvjeren je da će dobiti potporu birača istaknuvši kako je Primorac sušta suprotnost aktualnom predsjedniku RH Zoranu Milanoviću.

„U potpunosti smo suglasni da će Primorac biti ne samo kandidat nego i predsjednik Republike, ne samo da ima snažan pobjednički mentalitet već i figurativno govoreći vrlo visoki sportski duh pobjednika”, kazao je Plenković nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Primorac će pomoći u vođenju vanjske politike i vratiti kulturni i civilizirani dijalog 

Poručio je da će Primorac biti predsjednik Republike koji će poštovati hrvatski Ustav, pravni poredak, zalagati se za vladavinu prava i koji će surađivati s drugim institucijama u Hrvatskoj. Bit će potpuna suprotnost kršitelju Ustava, aktualnom predsjedniku Zoranu Milanoviću, istaknuo je Plenković.

Primorac, dodao je, pomoći će Vladi RH u vođenju vanjske politike, da budemo čvrsto pozicionirani u zapadnom krugu, krugu zemalja EU i Sjevernoatlantskog saveza, da temeljimo vanjsku politiku na vrijednostima zapadnog svijeta, da vodimo pro ukrajinsku politiku i osuđujemo Rusiju kao agresora. „Nasuprot kršitelju Ustava koji je Hrvatsku odmaknuo od zdravorazumske, principijelne i logične solidarne pozicije Hrvatske s Ukrajinom”.

Osim toga, Plenković je naglasio da će Primorac biti predsjednik Republike koji će vratiti normalnost, kulturni i civilizirani dijalog u političkom i javnom diskursu. "Biti će potpuna suprotnost kršitelju Ustava koji je u hrvatski politički prostor donio nered, vulgarnost, divljaštvo u političkom smislu, uvrede i difamacije".

Predsjednik Vlade i HDZ-a  otkrio da su razgovori s Primorcem vođeni dulje vrijeme, da se on za tu dužnost pripremao i da je spreman staviti se u funkciju Hrvatske i građana. HDZ ga je na sjednici podržao za kandidata jednoglasno.

Iako formalno nije član HDZ-a, Primorac dijeli vrijednosti HDZ-a, rekao Plenković upitan zašto su se odlučili za nestranačkog kandidata. Dodao je da će HDZ Primorcu pružiti potporu u kampanji, među ostalim i financijsku.

Stanje u DP-u ne može ugroziti stabilnost vladajuće koalicije

Što se tiče HDZ-ovog koalicijskog partnera Domovinskog pokreta, Plenković je kazao da će oni zauzeti politički stav o Primorcu nakon izbornog sabora stranke koji će se održati krajem kolovoza. „Ne može”, odgovorio je na novinarsko pitanje može li stanje u DP-u ugroziti stabilnost vladajuće koalicije.

Na sjednici, HDZ je također odlučio da će podržati Dubravku Šuicu za drugi mandat u Europskoj komisiji (EK). Što se tiče portfelja, to će biti predmet pregovora između predsjednice EK i svih šefova država Europske unije u sljedećim mjesecima, pojasnio je Plenković.

Komentirao je i Milanovićevo otkazivanje vojne vježbe kazavši da Hrvatska vojska ima godišnji plan aktivnosti i vježbi, da se odluke donose na razini Glavnog stožera Oružanih snaga RH te da nema informacije o čemu se radi. „Hrvatska vojska i Hrvatska ratne mornarica trebaju se obučavati, a odluke o tome gdje i kada se vježba događa su isključivo procjena Glavnog stožera, a ne politička procjena”, rekao je.

Za sjednicu Vlade u četvrtak Plenković je najavio odluku o povećanju plaća vatrogasaca. „Idemo s uredbom o koeficijentima za vatrogasce i to pitanje se rješava na najbolji način”, naglasio je i odbacio povezanost trenutnih požara i odluke o plaćama vatrogasaca.

Za hrvatske vatrogasce učinili smo više nego bilo koja protekla vlada, Hrvatska vatrogasna zajednica postala je središnji državni ured, podignute su plaće, uloženo je u opremu, tehniku i funkcionalnost, naveo je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter