"skandalozno i nevjerojatno"

Kekin: Pacijenti na Rebru ne mogu primiti radioterapiju od hakerskog napada, bolnica nije imala ni back up

| Autor: Hina
(Snimio Davor Kovačević)

(Snimio Davor Kovačević)


Zastupnica Možemo! i predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo Ivana Kekin upozorila je u petak da onkološki pacijenti na KBC-u Zagreb već 10 dana, otkad se dogodio hakerski napad na tu instituciju, ne mogu primati radioterapiju, što je ocijenila skandaloznim i nevjerojatnim. 

"Rebro (KBC Zagreb) nije u mogućnosti davati radioterapiju onkološkim pacijentima otkako se dogodio hakerski napad jer im nedostaju bazični nalazi CT simulatora kojeg mora napraviti svaki onkološki pacijent prije nego što ide na terapiju zračenjem i preko kojeg liječnici znaju kada, koga, koliko i gdje zrače", upozorila je Kekin. 

Hakerski napad na ovu zdravstvenu instituciju, podsjetila je, dogodio se prije 10 dana. Zna se, a znaju to i njihovi liječnici, da svako odgađanje terapije povećava rizik za recidiv, naglasila je.

"Ono što je skandalozno, mimo toga da uopće nisu imali nikakav backup, je način na koji se to komunicira. Prvi dan je izašao pomoćnik KBC-a i rekao 'mi smo do jutra sasvim u redu', to je toliko nadrealna izjava koja govori samo o tome da on nema pojma što znači hakerski napad na zdravstveni sustav i pitanje je kako je moguće da je on pomoćnik ravnatelja", poručila je.

Na KBC-u Zagreb već 10 vlada potpuna omerta, zavjet šutnje, dodala je i istaknula kako je ona saznala za ovaj problem jer su joj se obratili pacijenti i kolege liječnici kako bi ukazala na to sa svoje pozicije javnosti.

"I zaista želim da se o tome govori svaki dan jer se inače situacija za te pacijente neće rješavati. Pozivam ministra Beroša da izađe pred javnost, pred te pacijente i kaže im što mogu očekivati od svog liječenja.  Ovo je skandalozno i potpuno nevjerojatno", naglasila je. 

Pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb Milivoj Novak potvrdio je u četvrtak za 24sata da je plan zračenja nekih pacijenata nakon hakerskog napada izgubljen.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter