fer i fsb

Karika koja nedostaje: Hrvatska dobiva studij koji je važan korak prema rješenju izazova u zdravstvu, donosimo detalje

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu predstavili su javnosti prvi združeni sveučilišni diplomski studij "Biomedicinsko inženjerstvo" u Hrvatskoj. Uz FER kao nositelja studija i FSB kao partnera, u izvođenju programa sudjelovat će i nastavnici Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Pokretanje prvog diplomskog studija biomedicinskog inženjerstva u Hrvatskoj predstavlja važan korak prema rješavanju suvremenih izazova u zdravstvenom sustavu, posebno u kontekstu starenja društva i rastućih troškova liječenja u EU i svijetu. 

Upisuje 30 studenata

Studenti se odabirom izbornih predmeta mogu usmjeriti u područja kao što su biomehanika, konstruiranje i proizvodne tehnologije u biomedicini, bioinstrumentacija, bioinformatika, znanost o podatcima u biomedicini, informacijski sustavi u biomedicini i zdravstvu, obrada i analiza biomedicinskih signala, te obrada i analiza biomedicinskih slika.

Studijski program traje dvije godine, a završava stjecanjem 120 ECTS bodova te izradom i obranom diplomskog rada. Prva generacija studenata bit će upisana u akademskoj godini 2024./2025., a upisna kvota na ljetnom roku iznosi 30 studenata.

Tržišna vrijednost biomedicinskog inženjerstva u Europskoj uniji iznosi 110 milijardi eura s gotovo 650.000 zaposlenih u oko 26.000 kompanija. Budući magistri inženjeri zapošljavat će se u poduzećima koja se bave razvojem, prodajom i podrškom biomedicinskih proizvoda te u privatnim i javnim zdravstvenim institucijama. 

Karika koja nedostaje

"Ovo je veliki korak za biomedicinsko inženjerstvo u Hrvatskoj, kvalitetu programa jamči višedesetljetno iskustvo obaju fakulteta u istraživanju i nastavi u ovom području kao i suradnja s medicinskim fakultetom", naglasio je dekan FER-a prof. dr.sc. Vedran Bilas. 

"Biomedicinski inženjeri karika su koja nedostaje u hrvatskome zdravstvu, posebice u tercijarnim centrima odnosno sveučilišnim klinikama. Time ćemo ostvariti bitan iskorak u unaprjeđenju struke i znanosti u hrvatskoj medicini i biti spremni na izazove koje donosi budućnost – još veća tehnologizacija, primjena robotike, umjetne inteligencije i biotehnologije, s jedinim ciljem promicanja zdravlja i što bolje dijagnostike i liječenja naših građana", pozdravio je pokretanje novog studija dopredsjednik HAZU, akademik prof. dr. sc. Davor Miličić.

Tko se može upisati

Studenti koji su zavrsˇili prijediplomski studij FER-a, prijediplomski studij FER-a i FSB-a Energetska ucˇinkovitost i obnovljivi izvori u Sˇibeniku, prijediplomski studij FSB-a Strojarstvo ili prijediplomski studij FSB-a Mehatronika i robotika mogu bez predmeta razlike upisati zdruzˇeni sveucˇilisˇni diplomski studij Biomedicinsko inzˇenjerstvo.

Studij mogu upisati i studenti koji su završili prijediplomski studij na drugim tehničkim fakultetima u Hrvatskoj ili inozemstvu, uz eventualni upis predmeta razlike.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter