ZAŠTITA I UNAPRJEĐENJE

Reportaža iz Parka prirode Učka. Mnogi nisu ni svjesni koliko bogatu bioraznolikost imamo nadohvat ruke

| Autor: Aleksandra Kućel Ilić
(Foto: PP Učka, Ivan Vranjić)

(Foto: PP Učka, Ivan Vranjić)


Park prirode Učka obuhvaća istoimeni planinski masiv Učke i dio visoravni Ćićarije, a smješten je uz obalu sjevernog Jadrana na jednoj od najsjevernijih točaka Mediterana, te veže Istru i kontinentalni dio Hrvatske. Vrijednosti zbog kojih je Učka proglašena parkom prirode leže u njenom reljefu i neposrednoj blizini mora, što je pridonijelo razvoju specifične klime i različitih tipova staništa. Iz tog razloga, na relativno malom prostoru pronalazi se iznimno bogata bioraznolikost, koja obiluje i mediteranskim i kontinentalnim vrstama.

Uz karakteristična šumska staništa, u Parku prirode Učka postoje i poluprirodna staništa poput livada i pašnjaka na kojima se nalaze brojne endemske, ugrožene i zaštićene biljne i životinjske vrste. Također, područje Parka prirode Učka prostor je kontinuiranog čovjekovog naseljavanja i djelovanja unazad 13.000 godina te su stanovnici na ovom području u nasljeđe ostavili bogatu materijalnu (gradine, kašteli, suhozidi, pastirski stanovi) i nematerijalnu (priče i legende, staroslavenska mitologija i vlaški/ istrorumunjski jezik) baštinu.

Planinarenje – lokacija Babin grob na Učki

Simbol Parka

Simbol Parka prirode Učka je Kula na Vojaku.

– Kulu na Vojaku izgradili su 1911. godine planinari, zaljubljenici u prirodu iz "Oesterreicherischer Touristen Club" zbog atraktivnog pogleda koji se pruža s ove točke vršnog grebena na Istru, Kvarnerski zaljev s otocima, planine Gorskog kotara, Velebit, Alpe i Italiju. Proglašenjem Parka prirode Učka 1999. godine, kula na Vojaku postala je njegovim simbolom.

S ciljem očuvanja kulturno-povijesne baštine i duge tradicije pohoda na najviši vrh Učke, javna ustanova je u potpunosti obnovila kulu 2004. godine. Danas je kula uređena kao info-centar, suvenirnica i vidikovac, koji uz postavljene teleskope otvara još bolji pogled na okolni krajolik – objasnio je v. d. ravnatelja JU-a PP-a Učka Žarko Erceg.

Erceg je naveo i što je sve učinjeno u zadnjih 25 godina na Učki i dijelu Ćićarije koji su pod zaštitom.

– U posljednjih 25 godina u Parku prirode Učka kontinuirano se prate promjene unutar zaštićenog područja u svrhu provođenja aktivnosti vezanih uz očuvanje, ali i unapređenje njegova stanja. Aktivnosti vezane uz zaštitu i očuvanje prirodne i kulturne baštine usklađene su sa sustavom posjećivanja te se redovito provodi edukacija posjetitelja o važnosti zaštite i očuvanja vrijednosti na području parka.

Nadalje, od početka rada Javne ustanove Park prirode Učka doneseni su temeljni strateški dokumenti, uključujući Prostorni plan i Plan upravljanja Parkom prirode Učka. Osim toga, provedeni su i mnogobrojni projekti koji su znatno pridonijeli zaštiti prirode, ali i unapređenju sustava posjećivanja. Najvažniji projekt bio je projekt Učka 360°, koji se provodio od 2017. do 2021. godine. Navedenim projektom izgrađeni su i opremljeni Centar za posjetitelje Poklon, volonterski centri u Rovozni, Podmaju i Lovranskoj Dragi i interpretacijski centar – ekomuzej "Vlaški puti" u Šušnjevici.

Dugogodišnja suradnja s različitim dionicima doprinosi kvalitetnijoj provedbi aktivnosti vezanih uz zaštitu prirodne i kulturne baštine, a tu svakako vrijedi spomenuti Ornitološki kamp Učka, koji se, od 2006. godine, organizira u suradnji s Udrugom BIOM te suhozidni Međunarodni volonterski kamp Petrebišća, koji se provodi u suradnji s Udrugom Dragodid. Također, javna ustanova sustavno surađuje s lokalnom zajednicom, a dobar primjer suradnje je Mreža škola Parka prirode Učka, čije su trenutačne članice područne škole iz Lupoglava, Veprinca i Ičića.

Centar za posjetitelje na Poklonu iz ptičje perspektive

Centar za posjetitelje

Veliku je ulogu u ovoj lijepoj priči vezanoj uz prirodu odigrao i Centar za posjetitelje na Poklonu koji je sve popularniji.

– Centar za posjetitelje Poklon otvoren je 2021. godine i postao je glavno odredište posjetitelja Parka prirode Učka, a u 2023. godini posjetilo ga je gotovo 60.000 domaćih i stranih posjetitelja. Smješten je u ‘srcu’ Parka, na istoimenom prijevoju Poklon, koji povezuje i razdvaja Istru i Kvarner te Učku i Ćićariju.

S ovog mjesta kreće veliki broj planinarskih i biciklističkih staza, koje vode u različite dijelove Parka, a prije nego se upuste u istraživanje, posjetitelji ovdje mogu dobiti više informacija na Info punktu, ali mogu i naučiti nešto više o vrijednostima ovog područja kroz multimedijalni, interaktivni interpretativni postav, koji je središnje mjesto CZP-a Poklon. Sadržaj postava podijeljen je u tematske cjeline koje na moderan, zabavan, ali i edukativan način interpretiraju kulturnu i prirodnu baštinu ovog kraja.

Centar je izgrađen rekonstrukcijom i sanacijom starog, napuštenog gospodarskog objekta, a uz interpretativni postav i Info punkt, ovdje se nalazi i ugostiteljski objekt, suvenirnica, edukacijski prostor te konferencijska dvorana, koja može primiti do 80 sudionika. CZP Poklon smješten je na 930 metara nadmorske visine, a specifična, planinska lokacija čini ovaj sadržaj jedinstvenim u hrvatskoj ponudi kongresnog turizma, kaže Erceg.

Centar na Poklonu prije, kada je tu bio peradarnik i danas, kada je ponos Učke

Šest poučnih staza

Javna ustanova Park prirode Učka uspostavila je i upravlja sa šest poučnih staza, uključujući staze Plas, Stražica – Sapaćica, Vela draga, Slap (Lovranska Draga), Trebišća-Perun i Stazu Vila Učkarica.

– Postavljene u različitim dijelovima Parka, staze posjetiteljima predstavljaju prirodne karakteristike područja Učke, bogatstvo biološke raznolikosti flore i faune, postanak krškog reljefa i dr. Uz poučne staze, u Parku prirode Učka uređeno je i više od 160 kilometara planinarskih puteva, koje planinari, zahvaljujući pogodnoj klimi, posjećuju tijekom cijele godine te tako od kraja 18. stoljeća do danas čine najbrojniju skupinu posjetitelja u Parku.

Javna ustanova Park prirode Učka također je uredila 8 staza za brdski biciklizam, ukupne dužine 180 kilometara. Staze povezuju točke zanimljive za posjećivanje mrežom postojećih cesta i puteva. Za profesionalce i rekreativce iz segmenta cestovnog biciklizma, poseban izazov i atrakciju predstavlja cesta preko Učke, koja je do izgradnje tunela bila jedina poveznica Istre i Kvarnera. Cesta vodi od mora do najvišeg vrha – Vojaka i time predstavlja izazov koji su prepoznali i organizatori najveće hrvatske biciklističke utrke – CRO Race te se ista svake godine održava na području PP-a Učka.

Također, u Parku prirode Učka nalazi se i jedno od najpoznatijih hrvatskih lokaliteta za slobodno penjanje – u kanjonu Vela Draga, gdje vapnenački stupovi visine do 100 metara predstavljaju posebnu atrakciju za sve ljubitelje ovog sporta. Uz šetače, bicikliste i penjače, Park prirode Učka posjećuju i drugi ljubitelji sportova na otvorenom, poput paraglidera, trail trkača i nordijskih hodača – zaključio je Erceg.

Jedna od aktivnosti na Učki je i brdski biciklizam, Foto: Ivan Vranjić

Učkarski samanj

Uz sve druge obljetnice, već je prošlo i punih 15 godina od održavanja prvog Učkarskog sajma, u lokalnom govoru poznatog kao "Učkarski samanj"…

– Prve nedjelje u rujnu, na prijevoju Poklon održava se najveća manifestacija u organizaciji Javne ustanove Park prirode Učka – Učkarski samanj, koji će 2. rujna ove godine dočekati svoje 16. izdanje. Učkarski samanj promiče kulturnu i prirodnu baštinu ovog zaštićenog područja i njegove okolice te pruža potporu lokalnim proizvođačima.

Na sajmu se predstavljaju autohtoni proizvodi s obje strane Učke, a posjetitelji imaju priliku doživjeti nasljeđe ovog kraja kroz predstavljanje udruga koje njeguju tradicijsku kulturu, kao i kroz prezentaciju starih zanata i izvornih životinjskih pasmina te kulturno-zabavni program. Sajam svake godine posjećuje oko 10.000 posjetitelja te on predstavlja najveće događanje ovog tipa na području Istre i Kvarnera.

Uz organizaciju Učarskog samnja, Javna ustanova Park prirode Učka do kraja 2024. godine planira organizirati i niz drugih događanja, poput Božićne bajke u Parku prirode Učka, ciklusa popularno-znanstvenih predavanja ‘’Znanost na Poklonu’’ i dr. Uz navedeno, provodit će se i aktivnosti revitalizacije krških lokvi na području Parka, u sklopu projekta "Still Water Revival". Budući da krške lokve predstavljaju važne točke bioraznolikosti i da su od neprocjenjive vrijednosti za edukaciju i promicanje kulturne baštine, njihovom revitalizacijom će se znatno doprinijeti zaštiti i očuvanju prirodnih i kulturnih vrijednosti Parka – poručili su iz PP-a Učka.

Poučna staza za djecu Vila Učkarica

Već je prošlo i punih 15 godina od održavanja prvog Učkarskog sajma, Foto: Petar Kurschner
Jedna od važnih točaka biološke raznolikosti europskog kontinenta

Park prirode Učka je po raznolikosti staništa te biljnih i životinjskih vrsta koje na njoj obitavaju jedna od važnih točaka biološke raznolikosti europskog kontinenta, tako da je u Parku zabilježeno više od 1.300 biljnih vrsta, 263 vrste leptira, 24 vrste vodozemaca i gmazova, 173 vrste ptica, 18 vrsta šišmiša i dr.

Također, na ovom području se učestalo bilježe velike zvijeri poput medvjeda i vuka, a ove godine je snimljen i ris. Nadalje, na Učki je prisutan velik broj zaštićenih i endemskih vrsta biljaka i životinja, od kojih valja istaknuti stenoendeme Učkarski zvončič i Božičevićevog filtratora, koji se mogu pronaći jedino na ovom području. Svakako vrijedi spomenuti i uspješan proces reintrodukcije bjeloglavih supova na Učku, koji je započeo 2017. godine s uspostavom promatračnice i hranilišta za supove Bodaj.

Od uspostave hranilišta, broj jedinki u Parku prirode Učka se počeo povećavati, a u 2022. godini zabilježeno je prvo gniježđenje bjeloglavog supa u južnom dijelu Parka, čime je Učka postala dom jedine kontinentalne kolonije u Hrvatskoj. Trenutačno, u parku gnijezdi pet parova supova i zabilježeno je pet novih ptića – naveli su nadležni iz PP-a Učka poznatom još i po poučnim i biciklističkim stazama i mogućnostima za bavljenje različitim sportovima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter