SOMK

Ispred biogradskog vrtića danas - policija. Sindikat: Ovo je još jedan u nizu pokušaja "lomljenja" štrajka

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske se oglasio povodom današnjeg pokušaja "lomljenja" štrajka u vrtiću u Biogradu na Moru. Priopćenje prenosimo u cjelosti.

"Danas je Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske, koji od ponedjeljka, 13.5.2024. provodi štrajk u dječjem vrtiću u Biogradu na Moru, zaprimio najavu za isključenjem s rada devet radnica koje su u štrajku.

Sukladno Zakonu o radu, poslodavac ima pravo isključiti s rada manje od polovice zaposlenih radnika, neovisno o tome što su isti u štrajku, uz uvjet da je prošlo osam dana od početka štrajka, te im je dužan plaćati samo doprinose. Ovo je još jedan u nizu pokušaja "lomljenja" štrajka u Biogradu, koji je pokrenut zbog odbijanja gradonačelnika Ivana Kneza za sudjelovanjem u kolektivnim pregovorima.

Možda je isključenje radnika s rada omogućeno zakonom, ali sigurno nije moralno i posebno pokazuje koliko je gradonačelniku svejedno kako će biti organiziran rani i predškolski odgoj i obrazovanje u Biogradu i u kakvim uvjetima će odrastati djeca u Biogradu. 

Podsjećamo, nakon najave štrajka, na radnice se na različite načine vršio pritisak, zbog  čega su dvije radnice završile na bolovanju. Otkako je počeo štrajk, na ulazu u dječji vrtić su stavljeni zaštitari, a prvi dan predstavnicima sindikata nije bilo dopušteno posjetiti članice u štrajku. Njih 19 je zatvoreno u malenu prostoriju od 28m2, bez dovoljno mjesta za sjedenje te im je zabranjen pristup ostalim prostorijama u vrtiću i razgovor s roditeljima.

Danas su radnice u štrajku na izlazu iz vrtića dočekali novinari, ali i policija, koja je došla na poziv v.d. ravnateljice. Nije jasno zašto je v.d. ravnateljica pozvala policiju ispred vrtića, osim što je moguće da se radi o još jednom pokušaju poslodavca da zastraši
radnice u štrajku, koje se već sada nalaze u psihički izuzetno teškom stanju. Prema  riječima jedne od njih, Biograd je grad iz pakla.

Istovremeno, gradonačelnik tvrdi da su Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju, članak 51., prema kojem visina plaća u dječjim vrtićima mora biti najmanje jednaka plaćama zaposlenih u osnovnim školama, te Uredba, koju je Vlada RH donijela početkom ožujka 2025. godine, nezakoniti.

Dodatno navodi niz neistina o tome kako radnice godinama primaju božićnicu i uskrsnicu, iako su je primile samo jednom, da dobivaju trinaestu plaću, iako ju nisu nikad primile. Trošak za prehranu su primile tek u travnju, nakon što su slučajno saznale da se zaposlenicima u gradskoj upravi isplaćuje od početka godine te su i zbog toga bile primorane izvršiti pritisak. 

Da slučaj bude još bizarniji, gradonačelnik se potrudio najavom privatizacije jedinog javnog vrtića u Biogradu na Moru, jer tvrdi da je to jedini način da se riješe problemi s radnicima.

S obzirom na sve navedeno, Sindikat će u narednim danima organizirati dodatne akcije kako bismo zaštitili radnice od neviđenog pritiska te se izborili za prava koja im pripadaju.

Ovim putem pozivamo javnost, političke stranke, organizacije i udruge da podrže radnice u štrajku, te zahtijevamo od Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića, koji su donijeli Zakone koji njihovi predstavnici na terenu ne poštuju, da hitno reagiraju i prekinu ovu agoniju", poručili su iz Sindikata.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum