važni dokumenti

Znate li što činiti ako izgubite putovnicu, osobnu, vozačku i/ili prometnu?

| Autor: Glas Istre
(Snimila Neva Žganec/Pixsell)

(Snimila Neva Žganec/Pixsell)


Gubljenje osobnih dokumenata poput osobne iskaznice, putovnice, prometne dozvole ili vozačke dozvole izaziva gotovo instantnu glavobolju. Kako bi vam olakšali proces dobivanja nove, pripremili smo upute što i kako učiniti ako izgubite neki (ili sve) od ovih dokumenata.

Svaki dokument je nužno bez odgode prijaviti najbližoj policiskoj upravi, tj. stanici, a ako je dokument izgubljen u inozemstvu, najbližoj diplomatskoj misiji ili konuzularnom uredu (veleposlanstvu), upute su MUP-a.

Osobna iskaznica

Nakon što se osobnoj iskaznici, temeljem prijave o nestanku, evidentira status nevažeće iskaznice automatski se pokreće zahtjev za opoziv certifikata. Nestanak osobne iskaznice se može prijaviti korištenjem elektroničke usluge davatelja usluga certificiranja. U tom slučaju osoba je dužna u najkraćem mogućem roku prijaviti nestanak osobne iskaznice najbližoj policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji radi evidentiranja potrage za osobnom iskaznicom u evidenciji MUP-a.

Ako osoba čijoj su osobnoj iskaznici suspendirani certifikati zbog nestanka prijavi pronalazak osobne iskaznice u roku od 8 dana od dana suspenzije certifikata, certifikati će ponovno postati važeći. Protekom roka od 8 dana od dana suspenzije, certifikati se automatski opozivaju i više se ne mogu koristiti.

Nestalu osobnu iskaznicu izdanu osobi starijoj od 70 godina bez certifikata, osoba kojoj je izdana može nastaviti koristiti ako njen pronalazak prijavi u roku od 15 dana od dana evidentiranja statusa nevažeće osobne iskaznice u evidenciji.

Putovnica

Građanin kod prijave nestanka putovnice daje pisanu izjavu o okolnostima pod kojima je izgubio putovnicu ili mu je ona ukradena, a službena osoba na temelju te izjave u evidenciji putnih isprava putovnici ažurira status nevažeće isprave te za njom raspisuje objavu.

Kako preći granicu ukoliko je netko zloupotrijebio vašu putovnicu?

Obratite se policijskoj postaji po mjestu prebivališta i podnesite zahtjev u kojem morate priložiti vlastoručno potpisanu izjavu da ste suglasni za fotografiranje i daktiloskopiranje, kako bi se takav materijal putem međunarodne policijske suradnje, odnosno Interpola mogao dostaviti policiji strane države čija su tijela izrekla mjeru zabrane ulaska, a u svrhu njezina poništenja.

Vozačka dozvola

Podnositelj zahtjeva (nakon prijave nestanka) prilaže:

  • ukoliko je originalna vozačka dozvola bila izdana u državi članici EGP, dokaz nadležnog tijela države koja je izdala originalnu vozačku dozvolu da je osobi bila izdana vozačka dozvola
  • jednu fotografiju veličine 35 x 45 mm
  • dokaz o uplati 20,04 eura, odnosno 24,02 eura kada se vozačka dozvola dostavlja na adresu vozača (redovni postupak), 26,54 eura za ubrzani postupak, odnosno 59,73 eura za žurni postupak
  • za obrazac vozačke dozvole putem uplatnice koja se podiže u policijskoj upravi, odnosno postaji, općom uplatnicom ili putem internet bankarstva, na IBAN državnog proračuna HR1210010051863000160, model HR65, poziv na broj 7005-477-OIB.

Prometna dozvola

Zahtjev za izdavanje nove prometne dozvole vlasnik vozila podnosi  u stanici za tehnički pregled vozila prema svom registracijskom području.
Za izdavanje nove prometne dozvole treba priložiti:
  • zahtjev za izdavanje izgubljenog dokumenta
  • osobnu iskaznicu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter