područje gospića

U srijedu zadnji ispraćaj ekshumiranih žrtava poraća

| Autor: Marin Smolčić / Novi list
(Snimio Marin Smolčić / Novi list)

(Snimio Marin Smolčić / Novi list)


Na području Gospića svako malo otkrivaju se posmrtni ostaci žrtava poraća koje su komunističke vlasti bez dokazane krivnje likvidirale u proljeće i ljeto 1945. godine. Jedna od tih masovnih grobnica nalazila se na prostoru između zgrade Gimnazije i Gradskog groblja Svete Marije Magdalene. Jesenas su ekipe Ministarstva branitelja ispod asfaltnog sloja ceste uz groblje ekshumirale još 253 posmrtna ostatka ubijenih vojnika i civila. Nakon forenzičnih ispitivanja žrtve će biti dostojno sahranjene u zajedničku spomen-kosturnicu na gradskom groblju u Gospiću.

(Snimio Marin Smolčić / Novi list)(Snimio Marin Smolčić / Novi list)

(Snimio Marin Smolčić / Novi list)(Snimio Marin Smolčić / Novi list)

Ceremonija zadnjeg ispraćaja posmrtnih ostataka žrtava upriličit će se 3. travnja 2024. godine s početkom u 10 sati kada će se organizirati ukop. Na posljednjem ispraćanju nazočit će potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, uz predstavnike Ličko-senjske županije, brojnih Udruga i građana Gospića iz obitelji koje su nakon svršetka II. svjetskog rata izgubile svoje najmilije. Komemorativni program će započeti svetom misom kod kapelice na groblju, a nakon prigodnog obraćanja govornika upriličit će se sprovod i pokop te polaganja vijenaca i paljenje svijeća.

Na širem području Gospića vršene su probne ekshumacije gdje su pronađeni posmrtni ostaci nedužnih žrtava. Te lokacije nalaze se na području Mušaluka, Metka, Ličkog Osika, Jasikovca i drugdje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter