čikaški nadbiskup

Blaž Josip Čupić: Progresivni kardinal hrvatskih korijena na prvoj je crti zaštite ljudskih prava

| Autor: Robert BURŠIĆ
Kardinal Blaž Josip Čupić

Kardinal Blaž Josip Čupić


Papa Franjo je sredinom ožujka imenovao kardinala Blasa Josepha Cupicha (Blaža Josipa Čupića), čikaškog nadbiskupa, članom Dikasterija za kulturu i obrazovanje, svjetovno rečeno: članom ministarstva Svete Stolice za kulturu i obrazovanje.

Čupić vodi treću po veličini nadbiskupiju u Sjedinjenim Američkim Državama. To je izuzetna čast (i obveza) za ovog crkvenog velikodostojnika hrvatskoga podrijetla, a istodobno još jedna od mogućnosti iščitavanja "politike" smjera Katoličke crkve koju vodi aktualni papa, kada u vodstvo Crkve postavlja progresivnog kardinala Čupića.

Jasnije, njegovi stavovi i njegovi istupi glede nekih, još uvijek tabu tema u redovima katoličkog klera (od svećenika do biskupa) kao što je Kardinal Blaž Čupić (oslovit ćemo ga u hrvatskom izričaju) u SAD-u je poznat kao progresivan katolički nadbiskup. Brzo se istaknuo kao onaj koji se bori za beskućnike, protiv rasizma, za prezrene u društvu po svim osnovama.

Ne odobrava esktremiste

Kao biskup Spokanea, svećenicima u svojoj biskupiji otvoreno je 2011. godine rekao da ne podržava sudjelovanje bilo koga od njih u prosvjedima i molitvama organizacije "40 dana za život". Izričito je rekao da "ne želi da ih se identificira s tim ekstremistima". Podsjetimo, riječ je o pro-life molitveno-edukativnoj inicijativi za zaštitu majki i nerođene djece, koju su 2004. godine pokrenule kršćanske zajednice u Teksasu.

Uoči referenduma o istospolnom braku u državi Washington 2012. godine, koji je doveo do žestoke javne prepirke po tom pitanju, Čupić je u otvorenom pismu vjernicima poručio da, dok razmišljaju ili govore o toj temi, moraju imati na umu da one koji zagovaraju izjednačavanje braka, na to potiče "duboko suosjećanje prema onima koji su pokazali hrabrost odbiti živjeti u stalnom strahu od odbijanja zbog svoje seksualne orijentacije".

Tada je, među ostalim, napisao: "To suosjećanje je posljedica tragične nacionalne povijesti nasilja protiv homoseksualaca, verbalnih napada na njihovo ljudsko dostojanstvo i samoubojstava tinejdžera koji su se nosili sa svojim seksualnim identitetom ili su zbog njega bili zlostavljani".

Isto tako, 2013. godine snažno je podupirao zdravstvenu zaštitu za sve, kada se predsjednik SAD-a Barack Obama borio za "Obamacare", pri čemu je Čupić ustvrdio da je zdravstvena zaštita temeljno ljudsko pravo, riskirajući da ga optuže da "promovira socijalizam".

Na sinodi u Rimu u rujnu 2015. snažno je istupio za to da se ne uskraćuju vjerski sakramenti onima koji su se rastali i ponovno vjenčali, te homoseksualnim osobama.

Što se tiče pobačaja, mada nikada nije propustio reći da je pobačaj štetan i pogrešan, još 2004. kao 55-godišnji biskup Rapid Cityja, usprotivio se kolegama koji su bili za to da se iz vjerske zajednice izbaci političare katolike koji se zalažu za pravo na slobodan izbor pobačaja. Njegov prijedlog biskupi su tada tijesno odbili, 55 prema 45 posto.

Blagoslov istospolnih veza

Kardinal Čupić podržao je lani Deklaraciju "Fiducia supplicans" (Molitveno povjerenje) o blagoslovu istospolnih veza, što će, kako je izjavio, "pomoći mnogim osobama u našoj zajednici da osjete Božju blizinu i suosjećanje". Doktrinarni dokument, koji je odobrio Papa, dopušta svećenicima da blagoslivljaju parove istog spola, ali izvan ritualizacije ili imitacije vjenčanja. O problemu spolnog zlostavljanja u Crkvi rekao je: "Majke i očevi su nas pozvali na odgovornost, jednostavno zato što ne mogu razumjeti kako smo mi, biskupi i redovnički poglavari, često bili slijepi pred težinom i štetama seksualnog zlostavljanja djece". I još: "Sudjelovanje stručnjaka laika za pružanje pomoći od sada pa nadalje postaje nešto nezaobilazno za dobro vođenje procesa i vrijednost transparentnosti. Bit će korisno usvojiti jasne proceduralne postupke ukorijenjene u tradicijama i strukturama Crkve, ali istodobno zadovoljiti suvremene potrebe identificiranja i istraživanja potencijalno nezakonitog ponašanja biskupa".

Doktor sakramentalne teologije

Blaž Josip Čupić jedno je od devetero djece Blaža Cupicha i Marie Majhen iz Omahe u Nebraski. Njegova majka Maria je pak bila jedno od četvero djece Barbare Bahun koja je u Nebrasku doputovala 1917. godine kao 17-godišnjakinja iz Vinice kod Varaždina, te Ivana Majhena koji je u SAD doselio iz Karlovca.

Rođen je na blagdan sv. Josipa, 19. ožujka 1949. godine u Omahi, u saveznoj državi Nebraski. Za svećenika je zaređen 1975. godine, a 1998. godine imenovan je biskupom u Rapid Cityju. Doktor je sakramentalne teologije. Godine 2010. imenovan je biskupom Spokane u državi Washington, a papa Franjo ga je 2014. godine imenovao nadbiskupom Nadbiskupije u Chicagu u državi Illinois. Dvije godine kasnije isti papa imenovao ga je kardinalom. Predsjedavao je Povjerenstvom za zaštitu djece i mladih pri Američkoj biskupskoj konferenciji, te postao predstojnikom Ureda Američke biskupske konferencije za pomoć Crkvi u središnjoj i istočnoj Europi.

Imenovanja i razrješenja

Papa Franjo imenovao je nadbiskupa Petra Rajiča novim apostolskim nuncijem u Italiji i San Marinu, do tada Papin predstavnik u Litvi, Estoniji i Latviji.

Mons. Rajič rođen je u hrvatskoj obitelji u Torontu 1959. godine. Za svećenika je zaređen 1987. godine u mostarskoj katedrali, inkardiniran u Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji.

Papa Benedikt XVI. 2009. imenovao ga je naslovnim nadbiskupom Sarsenteruma i apostolskim nuncijem u Kuvajtu, Kraljevini Bahreinu i Kataru te istodobno apostolskim delegatom na Arapskom poluotoku.

Za biskupa je zaređen 2010. u mostarskoj katedrali.

Papa Franjo imenovao je 11. ožujka, fra Ivu Martinovića, dosadašnjeg provincijala franjevaca trećoredaca glagoljaša, Provincije sv. Jeronima u Hrvatskoj, novim požeškim biskupom. Naslijedit će prvog požeškog biskupa Antuna Škvorčevića.

Fra Ivo Martinović rođen je 1965. u Županji. Svečane redovničke zavjete položio je 1990. godine. Dvije godine kasnije zaređen je svećenika u Zagrebu. Službovao je u Dalmaciji, Splitu i Zadru, te u Zagrebu.

Mons. Martinović, fratar trećoredac, ojačat će redove redovnika u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, u kojoj sjede krčki biskup Ivica Petanjak, franjevac-kapucin, te splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić, karmelićanin.

Mirko Štefković, zrenjaninski biskup

Dosadašnjeg ekonoma Subotičke biskupije, mr. sc. Mirka Štefkovića, papa Franjo imenovao je 18. ožujka novim zrenjaninskim biskupom.

Mons. Štefković rođen je 1977. godine u Subotici (Tavankutu). Za svećenika je zaređen 2004. godine u subotičkoj katedrali sv. Terezije Avilske. Pomoćnim tajnikom Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda (okuplja biskupe iz Srbije, Crne Gore, Kosova i Makedonije, osnovana 2004. godine) imenovan je 2010., da bi 2016. godine bio izabran za njezinog generalnog tajnika, koju je dužnost obavljao do 2021. godine.

Na novoj službi naslijedit će beogradskog nadbiskupa mons. Ladislava Nemeta, dosadašnjeg apostolskog upravitelja zrenjaninske biskupije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter