MESOPUSNA NEDILJA

Slavi se najsvečaniji dan Novljanskog mesopusta: Tradicija koja se pazi i čuva više od 300 godina

| Autor: Robert Šimonović
(Snimila Paula Vidović)

(Snimila Paula Vidović)


Svaka čast Riječkom karnevalu, ali kad na kalendaru osvane mesopusna nedilja, za Novljanke i Novljane to znači samo jedno – vrijeme je za pozdravljanje grada, obilježavanje i slavljenje najvažnijeg i najsvečanijeg dana Novljanskog mesopusta.

Kako to nalaže tradicija dulja više od tri stotine godina, polak običaja i navade stare, mesopusna nedilja je dan kad mesopustari iza Vele maše izlaze na novljanske ulice, odjeveni u svečane uniforme na kojima se ponosno ističe hrvatska trobojnica.

Najsvečaniji trenutak je dolazak mesopustara pred okupljeni puk na Placi, gdje odzvanja mesopustarska zoga i dobro poznata budnica “Još Hrvacka ni propala”.

Veli i mali mesopust

Zaustavivši se ispred Gradskih vrata, prvi kapetan velih mesopustara Antonio Pavelić pozdravio je riječima: “Ovdje ćemo pozdraviti Grad Novi Vinodolski s jednom narodnom mužikon polak običaja i navade stareee!”, nakon čega je advitor Viktor Jovanović naložio: “Bubanj i mužika složno udaraj!”

Prvi kapetan Antonio Pavelić i drugi kapetan Franko Vergić tako su naizmjenično pozdravili Grad Novi Vinodolski, novljanskog gradonačelnika Tomislava Cvitkovića, Gradsko vijeće, predsjednika Vijeća Nevena Pavelića, potpredsjednika Vlade i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, Narodnu čitaonicu i knjižnicu Novi Vinodolski s ravnateljicom Barbarom Kalanj Butković, Narodni muzej i galeriju Novi Vinodolski s ravnateljicom Darijom Bažok, Centar za kulturu s ravnateljem Mariom Butorcem te sve druge gradske institucije, zaposlenike Gradske uprave i gradskih ustanova…

Po prvi puta pozdravljeni su i mesopusti, veli mesopust “Lip i radostan” postavljen na Travicu, kao i mali mesopust “Tunelko” postavljen na balkonu Srićine kuće. Aluzija na oba poprilično je jasna, “Lip i radostan” je šef DORH-a, koji će već u srijedu skončati u vatri i dimu zbog sveg zla načinjenog Novljankama, Novljanima i Novome Gradu.

Mali mesopust “Tunelko” kriv je vjerojatno zbog buke, prašine i utrošenih eura u novu novljansku zaobilaznicu u sklopu nove autoceste koja će se u budućnosti protezati od Križišća do Žute Lokve.

Festival mesopustara

Nakon što su veli mesopustari obavili svoju zadaću, zaputili su se do Brdašca i nastavili pozdravljati novljanski puk prema naselju Prisika, Lukavice, Grabrova i Porat, a na otvorenu scenu stupili su mali mesopustari, nastavivši pozdravljati Grad i njegove institucije te mesopuste na isti način kao i njihovi stariji kolege.

Male mesopustare predvodili su prvi kapetan Lukas Žanić, drugi kapetan Mauro Komadina i advitor Luka Smojver. Kameniti grad Vinodolskog zakona pozdravili su potom i Ledenički maškaroni, Klenovarski maškaroni te Zagonski mesopustari.

Ledeničane je predvodio kapelnik Marko Milošević, Klenovare kapelnik Žarko Cvitković, a Zagonjane kapelnik Domagoj Baričević.

Novim je tako zavladao pravi festival mesopustara, koji su se građanima nastojali predstaviti u svom najboljem i najljepšem izdanju.

Popodne u Novom rezervirano je za igranje jedinstvenog i nadaleko poznatog Novljanskog kola. Mesopusna nedilja odškrinula je vrata velikom finalu Novljanskog mesopusta, koji je od 2011. godine proglašen nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske.

U ponedjeljak u Domu kulture održano je trejseto Novljansko prelo, a danas će se na Placi od 16 sati čitati žitak mesopusta, a na Čistu sredu iza 14 sati započet će sprogod mesopusta koji će završiti paljenjem “Lipog i radosnog” i “Tunelka”.


Podijeli: Facebook Twiter