predblagdansko druženje u puli

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin: U idućoj godini moramo se fokusirati na veće plaće i mirovine te borbu protiv korupcije

| Autor: Doria Mohorović
(Snimila Doria Mohorović)

(Snimila Doria Mohorović)


"Sljedeća godina je godina u kojoj nas čekaju tri izborna ciklusa. Ono što je nama u fokusu je prije svega standard hrvatskih građana. Dakle, ako želimo da Hrvatska krene u pravom smjeru, ako želimo promijeniti ovaj mafijaški smjer u koji ga je gurnula HDZ-ova Vlada, moramo se koncentrirati na dvije stvari. Jedno je standard hrvatskih građana, to su prije svega veće plaće i mirovine, a drugo je borba protiv korupcije, poručio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin jutros na pulskoj tržnici. Ondje su se okupili i drugi članovi SDP-a Pule koji su s građanima i građankama razgovarali uz fritule i kavu.

Grbin je u razgovoru s novinarima istaknuo da je političko okruženje u Hrvatskoj obilježeno aferom Mreža, zbog koje je, podsjetimo, premijer Andrej Plenković smijenio ministra gospodarstva Davora Filipovića i njegova posebnog savjetnika Juricu Lovrinčevića. Kako je rekao Grbin, "vrla vlast zaključila je da više nije dovoljno uzimati 5 ili 10 posto već to treba podignuti na pola", dodajući da je to ponavljanje obrasca izvlačenja javnog novca kao i u slučaju Fimi Media.

"Obilježeno je i Plenkovićem koji se nakon osam godina mandata sjetio da bi mogao početi raditi demografsku politiku, a isto tako je obilježeno činjenicom da Vlada misli da su građani RH korumpirani kao što je i ona, pa da ih može podmititi sitnim darovima. Hrvatska je u zadnjih deset godina doživjela ogroman pad broja novorođene djece i ono što ova Vlada u ovom trenutku ne razumije je da demografska mjera ne može biti samo jedna ili dvije stvari, već to mora biti sustav i set mjera. To se prije svega odnosi na adekvatno dobro plaćeno radno mjesto, na priuštivost stanovanja, na besplatne vrtiće, što su u biti svi programi koje je SDP u zadnjih godinu dana predstavio hrvatskim građanima. Ako osiguramo ljudima dobro plaćeno radno mjesto, ako im omogućimo da stan mogu kupiti ne po 4,5 ili 6 tisuća eura po metru kvadratnom, već po pristojnoj cijeni. Ako znamo da će svako dijete u RH imati mjesto u vrtiću i da za to neće roditelji morati platiti ništa, onda se nećemo iznenaditi ako broj djece u Hrvatskoj počne rasti", smatra Grbin.

"Kada govorimo o većim plaćama i mirovinama, Plenković se hvali kako je kroz razne mjere pomoći u zadnje dvije godine umirovljenicima dao 450 milijuna eura. Prvo, nije im on dao ništa, to je novac hrvatskih građana. Drugo, u vrijeme kada je inflacija 25 posto, kada je inflacija hrane preko 40 posto u tom istom vremenskom razdoblju, onda je u potpunosti jasno da tih 450 milijuna eura za umirovljenički standard nisu dovoljni. Zato je potrebno stvari rješavati sustavno. A to se može napraviti na način da se promijeni način obračuna mirovina, da one kontinuirano prate rast inflacije ili rast plaća koji je za umirovljenike povoljniji. I mi moramo uvesti trajni dodatak za mirovinu. Ne mogu umirovljenici ovisiti, kao ni bilo tko drugi tko prima pomoć, o tome je li godina koja je pred nama izborna ili nije", zaključio je predsjednik SDP-a.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter