ČAKOVEC

Međimurje obilježava 78. godišnjicu oslobođenja od nacifašističke okupacije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Međimurskoj županiji u četvrtak je obilježena 78. godišnjica oslobođenja Međimurja od nacifašističke okupacije, odnosno mađarskog i njemačkog okupatora, a župan Matija Posavec istaknuo je kako Međimurje generacijama upravo na temeljima antifašizma gradi društvo tolerancije.

Svečanost je počela polaganjem vijenca i paljenjem svijeća ispred spomenika na Trgu Eugena Kvaternika u Čakovcu, a počast poginulim borcima odana je i ispred Spomenika poginulim partizanima na čakovečkom groblju u Mihovljanu te na spomen-groblju Sv. Juraj u Trnju.

Župan Posavec istaknuo je da se Dan oslobođenja Međimurja obilježava 6. travnja u spomen na 1945. godinu, vrijeme kada je 'obranjeno pravo na život u okrilju hrvatske države, na slobodu, pravo na suživot, toleranciju, različitosti i sve ono što danas s ponosom ističemo da krasi Međimurje'.

„Međimurje generacijama upravo na temeljima antifašizma gradi društvo tolerancije, otvorena smo duha koji prihvaća sve osim netolerancije, mržnje i isključivosti i naravno da treba u povodu tog dana odati dužno poštovanje svima onima koji su sudjelovali u oslobođenju Međimurja”, kazao je Posavec dodajući da se s poštovanjem i dignitetom treba sjetiti svih žrtava koje su se desile tijekom ratova.

„Sjećamo ih se sa željom da svi budući ratovi budu isključivo ratovi za radna mjesta, za razvoj svake regije i svakoga dijela na ovome svijetu”, poručio je Posavec.

Čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini kazala je da je Spomenik poginulim partizanima spomenik ljudima koji su prije 80-ak godina poginuli boreći se protiv fašizma i nacizma, 'najcrnjih režima koji su postojali tijekom cijele ljudske povijesti'.

„Ta ideologija određene je ljude smatrala vrjednijima od drugih, dajući im za pravo prekrajati granice, seliti nacije i porobljavati države, uništavati cijele narode samo zbog toga što su bili drugačiji”, istaknula je Cividini.

Dodala je da je spomenik podignut kako bi uvijek iznova podsjetio da nijedna smrt nije uzaludna, ako je život dan za slobodu.

„Ovaj i svi drugi spomenici žrtvama ratova podignuti su i kako se tamne strane povijesti više nikada ne bi ponovile”, kazala je Cividini.

U obilježavanju 78. godišnjice oslobođenja Međimurja sudjelovala su izaslanstva Međimurske županije, Grada Čakovca, Općine Donji Kraljevec i Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter