ZAGREB

DIP: Webinari za oko tisuću subjekata i lakše snalaženje u redovnom financiranju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Državno izborno povjerenstvo (DIP) pripremilo je webinare za političke stranke, nezavisne zastupnike i nezavisne vijećnike kako bi im olakšalo snalaženje u obvezama oko redovitog financiranja.

Pet webinara te Vodič za redovito godišnje financiranje, koji se tiču oko tisuću subjekata, među kojima je i oko 170 političkih stranaka, dostupni su na mrežnoj stranici DIP-a www.izbori. hr.

Webinari, korak po korak, upoznaju spomenute subjekte sa informacijskim sustavom za nadzor financiranja, s izjavom kojom se nezavisni zastupnici i vijećnici mogu odreći prava na redovito godišnje financiranje, načinom i rokovima u kojima dostavljaju polugodišnje izvješće o donacijama i godišnji financijski izvještaj.

Upravo je godišnji financijski izvještaj obveza koja uskoro čeka i političke stranke i nezavisne zastupnike i nezavisne vijećnike, svi oni dužni su ga, sa propisanim prilozima, dostaviti DIP-u i Državnom uredu za reviziju do 1. ožujka 2023. godine.

DIP podsjeća političke stranke da su uz godišnji financijski izvještaj dužne priložiti: godišnji program rada, financijski plan i izvješće o donacijama primljenim tijekom ove godine.

Nezavisni saborski zastupnici i nezavisni vijećnici dužni su pak uz izvještaj priložiti i godišnji program rada, financijski plan, program rada za mandatno razdoblje i izvješće o donacijama koje su primili tijekom ove godine.

Institut koji ide na ruku i vijećnicima i lokalnim jedinicama

Za nezavisne lokalne vijećnike, napominju u DIP-u, posebno bi mogao biti zanimljiv webinar o izjavi kojom se mogu odreći prava na redovito godišnje financiranje. Naime, brojne male jedinice, prije svih općine, takvim vijećnicima daju vrlo skromne naknade za redovitu političku aktivnost, a s druge strane nezavisnim vijećnicima prijete ozbiljne kazne (od 2.000 do 20.000 kuna), ako primjerice zaborave ili zakasne s podnošenjem propisanih izvješća, kakvo je, primjerice, ono o polugodišnjim donacijama. Odricanjem prava na skromnu naknadu, olakšavaju si obveze i izbjegavaju moguće kazne, a na dobitku je i jedinica u kojoj djeluju, jer njoj ostaju sredstva. 

Djelatnici i članovi DIP-a proteklih su godina obilazili teren kako bi političkim subjektima približili njihova prava i obveze, sada im i kroz webinare omogućuju da u svakom trenutku potraže odgovor na dvojbe koje im se jave u ispunjavanju obveza oko redovitog financiranja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter