TRAJE AKCIJA SPAŠAVANJA NA MORU

Počelo tegljenje trajekta Aurelia kojem su otkazali motori prema Splitu

| Autor: Hina
Hina

Hina


Tegljač Polux u četvrtak kasno popodne preuzeo je u tegljenje prema Splitu putnički trajekat  'Aurelija' s 215 putnika i 92 člana posade, koji je jutros zbog otkazivanja motora, doplutao na devet nautičkih milja južno od otoka Žirja, a na havariranom brodu nema ozlijeđenih, izvijestili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

 Tijekom havarije nije došlo do onečišćenja mora, a na brodu nema ozlijeđenih osoba. Stoga nije  bilo potrebe angažirati spasilačku akciju prema osobama na brodu, naveo je David Radas iz Odnosa sa javnošću Ministarstva.

 Brod 'Aurelia' dužine 148 metara, koji redovito plovi između Ancone i Splita pod zastavom Cipra, je sinoć oko 20,30 sati isplovila iz luke Ancona, a u Split su trebali stići jutros u 7 sati. Dojava o pregrijavanju jednog pogonskog postrojenja u brodu stigla je u Nacionalnu središnjicu  MRCC Rijeka jutros oko  4,30 sati od strane zapovjednika ro-ro putničkoga broda 'Aurelia'. Nastaljena je kontinuirana komunikacija s havariranim brodom.

 Nedugo nakon dojave havarije, u blizini broda 'Aurelija neko je vrijeme plovio putnički brod ‘Maira’, koji pripada istoj kompaniji, kako bi bio raspoloživ u slučaju potrebe za asistencijom, no nije bilo potrebno s obzirom da je predstavnik brodara u Hrvatskoj, tvrtka MSC Krstarenje d.o.o., poduzela sve potrebne radnje kako bi se osiguralo tegljenje broda u Splitsku luku, u skladu s propisima o spašavanju imovine na moru i u koordinaciji sa MRCC Rijeka te uz nadzor nadležnih lučkih kapetanija, ističu iz Ministarstva.

 U koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Zadar i Lučkom upravom Zadar, predstavnik Brodara angažirao je tegljač 'Pollux' iz sastava tvrtke Jadranski pomorski servis d.d., koji je danas u 15 sati doplovio do havarirane 'Aurelije' i to nakon što je otkazan prethodni angažman dva tegljača tvrtke Brodospas d.d., koji zbog vremenskih uvjeta nisu mogli isploviti prema otvorenom moru.

 MRCC Rijeka je u 15,30 sati zaprimila potvrdu da je tegljač ‘Pollux’ sigurno privezao putnički brod ‘Aurelia’, a nakon svih sigurnosnih provjera tegljenje broda prema luci Split započelo u 16,30 sati.

 Prema službenim prognostičkim podacima očekuje se smirivanje vremenskih uvjeta na moru, što će svakako utjecati na brzinu plovidbe, dodaje se u priopćenju  Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter