ZAGREB

Prva plutajuća nuklearka spojena na mrežu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Prva plutajuća nuklearna elektrana na svijetu "Akademik Lomonosov" po prvi puta je spojena na elekroenergetsku mrežu i strujom je opskrbila arktički obalni grad Pevek na dalekom arktičkom istoku, objavila je ruska državna korporacija Rosatom.

Plutajuće postrojenje duljine 144 i širine 30 metara, opremljeno je s dva reaktorska sustava od 35 megavata sličnim onima koje koriste atomski pogonjeni ledolomci, a sposobna je proizvesti dovoljno električne energije za oko sto tisuća domova.

Plutajuća elektrana, nazvana po ruskom znanstveniku iz 18. stoljeća Mihailu Lomonosovu, zamijenit će istrošene kapacitete nuklearne elektrane Bilibino i kombinirane termoelektrane Čaunskaja i postat će osnovno postrojenje za proizvodnju električne energije u dalekoistočnom autonomnom području države Čukotka, unutar Ruske Federacije.

Spajanje na mrežu označava službeni početak rada prvih malih modularnih reaktore na svijetu, a prema riječima generalnog direktora Rosatoma Alekseja Lihačeva, to je ujedno i veliki korak u uspostavljanju Peveka kao novog energetskog centra regije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter