ZAGREB

EU-ov elektroenegetski sektor lani smanjio emisiju CO2 za 12 posto

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Elektroenergetski sektor Europske unije ispustio je lani 12 posto manje ugljičnog dioksida u odnosu na 2018. godinu, jer je proizvodnja iz termoelektrana na ugljen i lignit u odnosu na pretprošlu godinu pala za 24 posto, pokazuje studija njemačkog energetskog analitičkog ureda Agora Energiewende i klimatskog think-tanka Sandbag.

Emisija stakleničkih plinova lani je smanjena za 120 milijuna tona, što je najoštriji pad od 1990. godine. 

"Prošlogodišnji pad emisija stakleničkih plinova u EU-u najvećim je dijelom rezultat cijena emisija CO2 koje su potaknule odlazak s tržišta energetskih izvora štetnih za klimu", rekao je voditelj europske energetske politike u Agora Energiewendeu Matthias Buck.

On smatra da je održavanje cijene emisije CO2 na trenutnim razinama presudno za osiguravanje daljnjeg ublažavanja globalnog zagrijavanja.

U 2019. godini ta se cijena popela na oko 25 eura po toni.

Buck je također pozvao EU da dodatno smanji broj godišnjih dozvola koje izdaje za emisiju stakleničkih plinova u energetskom, industrijskom i zrakoplovnom sektoru.

Prošle je godine udio obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije na razini cijeloga EU-a porastao na rekordnih 34,6 posto ili 1,8 postotnih bodova više nego 2018. godine. Električna energija proizvedena iz vjetroelektrana i sunčevih parkova porasla je na 569 teravatsati i prvi puta premašila snagu dobivenu iz ugljena.

Vjetroelektrane su u 2019. godini proizvele 14 posto više električne energije u odnosu na 2018., dok su solarne elektrane ostvarile 7-postotni rast proizvodnje. S druge strane, proizvodnja hidroelektrana pala je za više od 6 posto, zbog neprestane suše.

U studiji se navodi i da je u Europi tijekom 2019. godine izgrađeno 16,8 gigavata vjetroparkova, što je oko 5,1 gigavat više nego godinu prije. U solarnom fotonaponskom sektoru, kapaciteti su u odnosu na 2018. udvostručeni, s 8,2 na 16,7 gigavata.

Buck, međutim, upozorava da bi godišnji rast kapaciteta obnovljivih izvora energije trebalo ubrzati, ako EU želi ostvariti cilj da se 2030. godine gotovo trećina ukupne energije dobiva iz obnovljivih izvora.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter