VARŠAVA/BRUXELLES

EU odobrio državnu pomoć poljskom avioprijevozniku

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Europska komisija odobrila je 650 milijuna eura državne potpore vodećoj poljskoj zrakoplovnoj kompaniji LOT.

LOT će dobiti 400 milijuna eura subvencioniranog zajma za financiranje ulaganja i poslovanje i bit će dokapitaliziran s 250 milijuna eura, stoji u priopćenju.

Paket će poduprijeti dionički kapital i likvidnost tvrtke i spriječiti njezinu insolventnost, „koja bi imala ozbiljne posljedice po zapošljavanje, povezanost i vanjsku trgovinu Poljske", stoji u priopćenju Komisije, objavljenom u utorak.

Poljska vlada postavila je i određene uvjete, uključujući zabranu isplate dividende i ograničenja spajanja i preuzimanja.

Vlada će dobiti „odgovarajuću naknadu“ za injekciju kapitala, a sporazum uključuje i mjere koje bi trebale potaknuti LOT da vrati državni novac.

Pandemija koronavirusa teško je pogodila LOT i ostale avioprijevoznike, budući da su vlade ograničile putovanja i potražnja za letovima oštro je pala.

Kompanija je nedavno priopćila da očekuje da će u 2020. prevesti dva milijuna putnika, u usporedbi s 12 milijuna putnika prognoziranih prije pandemije. U 2019. godini LOT je prvi puta otkada je osnovan prevezao više od 10 milijuna putnika.

Početkom godine poljski je prijevoznik planirao preuzeti njemačku niskobudžetnu zrakoplovnu kompaniju Condor, no dogovor je propao zbog globalne zdravstvene krize koju je prouzročila pandemija covida 19. LOT se povukao iz pregovora jer je i sam zapao u probleme.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter