LEVERKUSEN

Bayer s boljim rezultatima u 2019. unatoč sudskim procesima zbog glifosata

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Njemački kemijski i farmaceutski div Bayer izvijestio je o većim prihodima i dobiti u 2019. zahvaljujući, dijelom, i akviziciji američke agrokemijske kompanije Monsanto.

Kada se isključe promjene valutnih tečajeva i promjene u portfelju, prihodi su mu prošle godine poskočili 18,5 posto, na 43,5 milijardi eura.

Neto dobit više je nego udvostručena, na 4,1 milijardu eura eura, djelomično i zahvaljujući prodaji dijela poslovanja, pokazuje izvješće, objavljeno u četvrtak.

Bayer se suočava s valom tužbi u SAD-u zbog Monsantova herbicida koji sadrži glifosat, povezan s obolijevanjem od raka. Između listopada i veljače broj tužbi u SAD-u porastao je za 5.900, na 48.600, i trenutno im se ne nazire kraj, priopćila je kompanija.

Bayer je uložio žalbe na ogromne odštete koje bi morao platiti podnositeljima tužbi prema presudama američkih sudova.

Izvršni direktor Werner Baumann izjavio je u četvrtak da će kompanija ići do najviših instanci, bude li potrebno. Citirao je pri tome ocjenu Američke agencije za zaštitu okoliša iz siječnja, prema kojoj „ne postoji rizik zabrinutosti za ljudsko zdravlje ako se glifosat koristi u skladu s postojećim uputama“.

Prema njegovim procjenama, kompanija će se nagoditi s podnositeljima tužbi i platiti više milijardi dolara odštete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter