velika razlika

Analiza skupoće proizvoda u trgovačkom lancu u Hrvatskoj i Njemačkoj. Neki proizvodi su kod nas skuplji do 100%

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Snimio Davor Višnjić / Pixsell)

Ilustracija (Snimio Davor Višnjić / Pixsell)


Prema usporedbenoj analizi cijena u trgovinama DM-Drogerie Markt u Hrvatskoj i Njemačkoj, većina proizvoda u Hrvatskoj skuplja je nego u Njemačkoj. Podaci prikupljeni 25. listopada 2024. pokazuju kako je razlika u cijeni nekih proizvoda iznenađujuće visoka, čak i do 100 posto.

Infografika prikazuje cijene u trgovinama dm-a u Hrvatskoj i Njemačkoj

Analiza obuhvaća proizvode za higijenu, sredstva za čišćenje, te prehrambene artikle. Primjerice, Signal White Now pasta za zube od 75 ml u Hrvatskoj stoji 3,95 €, što je čak 61% više nego u Njemačkoj, gdje ista pasta košta 2,45 €. Još veći postotak razlike vidljiv je kod Denkmit Multi-Power tableta za perilicu posuđa, koje su u Hrvatskoj 63% skuplje.

(Snimio Marko Prpić / Pixsell)(Snimio Marko Prpić / Pixsell)


Slično se može primijetiti i kod prehrambenih proizvoda: DM Bio Snack od riže i tamne čokolade u Hrvatskoj je 1,95 €, dok je u Njemačkoj samo 0,95 €, što je točno 105% razlike. Ovakvi primjeri jasno pokazuju da su cijene u Hrvatskoj znatno više za određene proizvode, dok su razlike u cijeni za druge artikle manje.

Razlike u cijenama posebno su izražene kod proizvoda za njegu i čišćenje, gdje je Garnier Hyaluronic Aloe gel za čišćenje lica u Hrvatskoj 76% skuplji nego u Njemačkoj, a Balea Sensitive tekući sapun 46% skuplji.

Ovi podaci ponovno otvaraju pitanje cjenovne politike međunarodnih trgovačkih lanaca, posebice u usporedbi sa zapadnoeuropskim tržištima, a potrošači se s pravom pitaju zašto su neke osnovne potrepštine znatno skuplje u Hrvatskoj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter