Odlična prilika!

Opišite najveću zvijezdu svog doma i osvojite besplatnu solarnu elektranu za svoje kućanstvo

Unesite lokaciju Vaše nekretnine te mjesečni iznos računa za struju i provjerite koliko bi Vaše kućanstvo moglo uštedjeti odlukom o prelasku na solarnu energiju

| Autor: Dražen Katalinić
(Foto: iStock)

(Foto: iStock)


S početkom ogrjevne sezone, stižu nam i skuplji računi za plin i struju, i to za deset posto. Poskupljenje je prema izračunu Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) trebalo biti daleko veće, odnosno trebalo je iznositi čak 25 posto, no rast cijena energenata ublažen je intervencijom Vlade, a ni poskupljenje od 10 posto nećemo odmah osjetiti. Najprije će nam u studenome stići računi za struju i plin uvećani za 6,5 posto, a od početka iduće godine za 3,5 posto.

Zahvaljujući državnim subvencijama i mjerama koje su pomogle ublažiti troškove za građane, cijene električne energije u Hrvatskoj ipak su među najnižima u Europskoj uniji. Na primjer, Njemačka i Irska bilježe cijene od preko 37 centi/kWh, dok su cijene u Hrvatskoj 15,8 centi i usporedive s onima u Mađarskoj i Bugarskoj, gdje su također među najnižima u EU.

U Hrvatskoj se cijene električne energije sastoje od nekoliko komponenti, koje uključuju ne samo cijenu same električne energije, već i naknade za distribuciju i prijenos te druge regulatorne naknade, a regulirana je od strane Vlade. No, kako je od prvog listopada struja poskupila za 10 posto, kućanstva koja su imala prosječan mjesečni račun od, primjerice, 100 eura, sada će plaćati 110 eura mjesečno.

Porast cijena energenata, iako ublažen, može dodatno opteretiti kućne budžete, koji su već pogođeni visokim troškovima života i inflacijom. Za Hrvatsku, suočenu s rastom cijena, ulaganje u kućne solarne elektrane može biti ključan korak ka energetskoj neovisnosti i stabilnosti.

Kao odgovor na rastuće troškove, sve veći broj kućanstava mogao bi se odlučiti za vlastitu proizvodnju energije kako bi smanjilo ovisnost o tržišnim promjenama.

Ugradnja solarne elektrane tako postaje idealna opcija za mnoge obitelji koje žele dugoročno smanjiti svoje troškove i zaštititi se od daljnjih povećanja cijena energije. A upravo zbog povećanih cijena električne energije povrat investicije očekuje se puno brže, nego u uvjetima niskih cijena kakve su bile prije.

Unesite lokaciju Vaše nekretnine te mjesečni iznos računa za struju i provjerite koliko bi Vaše kućanstvo moglo uštedjeti odlukom o prelasku na solarnu energiju. Osim financijske uštede, možete izračunati i Vaš doprinos zaustavljanju klimatskih promjena izražen kao smanjenje ekološkog otiska.



Prilika za besplatno osvajanje solarne elektrane

Više od 8600 građana koji su solarne elektrane ugradili prošle godine te njih više od 5600 koliko ih se u prvoj polovici ove godine sa svojim solarima priključilo na elektroenergetsku mrežu ne brine puno o najavljenim poskupljenjima jer vlastitu struju doslovce dobivaju s krovova.

Ugradnja solara isplativa je te donosi uštede kupcima koji se odluče na takvu investiciju, stoga ne čudi da sve više građana u Hrvatskoj solarne elektrane na svome krovu vidi kao dugoročno isplativo ulaganje.

Naime, nakon što se investicija sama otplati kroz smanjene račune za struju, elektrana će svome vlasniku proizvoditi besplatnu energiju idućih 20 i više godina. Uz to, podiže se i vrijednost same nekretnine te se smanjuje i izloženost cjenovnim šokovima na tržištu energije.

Povrat investicije za prosječnu obiteljsku kuću u Hrvatskoj očekuje se kroz šest do osam godina, nakon čega elektrana počinje svome vlasniku donositi dobit.

Pri kupnji ‘solara’ treba posebno voditi računa kupujete li elektranu koja za svoj rad koristi moderne mikroinvertere ili obične invertere za koje se može reći da već pomalo pripadaju zastarjeloj tehnologiji.

Iako će takva ponuda na prvi pogled biti jeftinija i stoga kupcu privlačnija, ona može značiti manje kvalitetnu opremu koja će utjecati na manju proizvodnost solarne elektrane u idućih 30-ak godina, ali i, ono najvažnije, otežati kupcu dodatne mogućnosti poput jednostavne nadogradnje elektrane kad za to dođe potreba i vrijeme.

Naime, u sustavima s inverterom nije moguće jednostavno dodati nove solarne panele bez promjene, odnosno kupnje jačeg invertera, dok je s mikroinverterima povećanje kapaciteta elektrane vrlo jednostavno, a kupac može kad god poželi samo dodati nove panele jer svaki radi neovisno.

Osim po elektranama koje koriste mikroinvertere za svoj rad, ono po čemu ENNA Next odskače od ostalih igrača na tržištu solara je i 10-godišnje osiguranje solarne elektrane, kao i brza i responzivna korisnička podrška koja kupcima stoji na raspolaganju prilikom odabira optimalne elektrane, ali i nakon puštanja elektrane u pogon.

U konačnici, iako Hrvatska ulazi u razdoblje viših cijena energije, postoje primjeri i unutar EU gdje su pametna ulaganja dovela do pozitivnih promjena. Ulaganje u obnovljive izvore i modernizaciju energetske infrastrukture može biti ključna strategija za dugoročnu stabilnost cijena, kako u Hrvatskoj, tako i u cijeloj Europi.


Nagradni natječaj – "Život sa zvijezdom"

Upravo zato, tvrtka ENNA Next vam daje priliku da besplatno osvojite solarnu elektranu za svoje kućanstvo kroz zanimljiv i jednostavan nagradni natječaj pod nazivom "Život sa zvijezdom".

Opišite najveću zvijezdu svog doma i osvojite besplatnu solarnu elektranu za svoje kućanstvo! Tko je najveća zvijezda u vašem kućanstvu? Je li to vaša kći kada s osmijehom donese peticu iz fizike? Možda vaš pas kad uspije prespavati desetominutnu zvonjavu poštara?


Svatko od nas ima trenutak kad zablista – ali uz solarnu elektranu, sunce postaje zvijezda koju više nitko ne može nadmašiti. Sudjeluj u ENNA Next nagradnom natječaju "Život sa zvijezdom" jer najkreativniji opis osvaja kućnu solarnu elektranu!

Sadržaj nastao u suradnji s partnerom: Enna Next d.o.o.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter