izazovi pred proizvođačima

Nesigurna budućnost: Cijene hrane narasle 37 posto u četiri godine, a i uvoz raste brže od izvoza

| Autor: Glas Istre
(Snimio Slaven Branislav Babić/Pixsell)

(Snimio Slaven Branislav Babić/Pixsell)


Inflacija zamjetno posustaje, cijene hrane usporavaju, no građani i dalje negoduju. Hrana je u posljednje četiri godine poskupjela čak 37 posto, a pojačan uvoz poljoprivrednih proizvoda nastavlja se i ove godine, piše HRT

Hrvatska je samodostatna jedino u proizvodnji žitarica i uljarica, a najviše uvozimo meso, mlijeko, voće i povrće. Veću produktivnost proizvođačima jamči i šest novih logističko-distributivnih centara.

Loše se piše i našim proizvođačima jaja. Uvoz hrane raste nam pet puta brže od izvoza i takav trend treba zaustaviti.

- Meso i mlijeko nam čini 35 posto vanjskotrgovinskog deficita, a s druge strane, što je apsurdno - izvozimo uljarice i žitarice koje nam u suficitu čine više od 90 posto, objasnio je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

- Ova godina je zbog teških klimatskih uvjeta izrazito loša za proizvodnju hrane i nadamo se da se to neće odraziti na cijenu hrane, rekla je konzultantica za prehrambenu industriju i poljoprivredu Zvjezdana Blažić.

Pred proizvođačima je očito mnogo izazova.

- Činjenica je da moramo napraviti potpuni zaokret u našoj poljoprivrednoj proizvodnji, da je povežemo sa prehrambenom i prerađivačkom industrijom i kako bi prestali izvoziti sirovinu, a uvoziti gotove proizvode, upozorila je saborska zastupnica i predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir.

Cijeli prilog dostupan je ovdje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter