SVJETSKA TRŽIŠTA

Europski ulagači oprezni, indeksi blago porasli

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Na europskim su burzama u četvrtak ujutro u opreznom trgovanju cijene dionica blago porasle, dok su na azijskim tržištima pale nakon objave poslovnih rezultata tehnološkog diva Nvidie.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,1 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,01 posto, na 8.345 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,21 posto, na 18.820 bodova, a pariški CAC 0,26 posto, na 7.597 bodova.

A na azijskim su burzama cijene dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u minusu 0,5 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju i Južnoj Koreji pale između 0,3 i 1,1 posto. U Hong Kongu su, pak, porasle 0,3 posto.

Azijska tržišta prate pad američkih terminskih indeksa, nakon što je najveći svjetski proizvođač čipova za umjetnu inteligenciju Nvidia objavila poslovne rezultate.

Ta je kompanija jutros izvijestila da je u proteklom tromjesečju ostvarila prihode od 30 milijardi dolara, oko 120 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok joj je dobit dosegnula 16,6 milijardi dolara, oko 10 milijardi više nego lani.

Premda su to bolji rezultati nego što su analitičari očekivali, cijena dionice Nvidie pala je nakon objave izvješća oko 7 posto.

Čini se da su se ulagači ipak nadali boljim rezultatima.

Zbog toga su trenutno u minusu američki terminski burzovni indeksi, što pokazuje da bi u četvrtak na početku trgovanja na Wall Streetu cijene dionica mogle pasti.

Terminski S&P 500 indeks trenutno je u minusu oko 0,5, a Nasdaq oko 0,9 posto.

Nvidia je posljednjih godina postala sinonim za euforiju nastalu oko razvoja umjetne inteligencije. Zbog snažnog rasta potražnje za AI čipovima, Nvidia je bilježila rast prihoda na godišnjoj razini i za više od 200 posto, pri čemu je, dakako, snažno rasla i zarada kompanije.

Zahvaljujući tome, cijena dionice Nvidie porasla je gotovo 3.000 posto od 2019. godine.

Samo od početka ove godine cijena Nvidie porasla je oko 150 posto, nakon što je lani zabilježila rast od 240 posto.

Stoga je tržišna vrijednost kompanije dosegnula 3.200 milijardi dolara, pa je, zajedno s Appleom, to trenutno najveća svjetska kompanija po tržišnoj kapitalizaciji.

„Nvidia je na neki način postala žrtva vlastitog uspjeha. Ove je godine cijena njezine dionica porasla 150 posto, a kompanija je nadmašila očekivanja analitičara u 14 od 15 posljednjih kvartala. Ostaje za vidjeti jesu li današnji rezultati signal da se bliži kraj euforije ulagača po pitanju te dionice. Reakcija nakon objave rezultata pokazuje da je možda vrijeme prebaciti dio novca iz Nvidie u dionice nekih drugih proizvođača čipova”, kaže Tony Sycamore, analitičar u tvrtki IG.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter