Zse

Očekuje se stagnacija Crobexa, u fokusu izvješće o BDP-u

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje oprezno trgovanje dok ulagači čekaju izvješće o bruto domaćem proizvodu (BDP) u drugom tromjesečju, pa bi Crobex indeks mogao stagnirati, nakon pada četiri dana zaredom.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks jučer je skliznuo četvrti dan zaredom, za 0,61 posto, na 2.937 bodova, a Crobex10 za 0,75 posto, na 1.821 bod.

Tako su indeksi izgubili sve prošlotjedne dobitke.

I s svi sektorski indeksi jučer su pali, a najviše Crobexnutris, za 1,06 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je tek 560 tisuća eura, oko 150 tisuća manje nego prethodnog trgovinskog dana.

Najveći promet, oko 85 tisuća eura, ostvaren je dionicom Atlantic grupe, pri čemu joj je cijena pala 2,9 posto, na 51 euro.

Slijedila je dionica Istarske kreditne banke Umag, s prometom od 61 tisuću eura i stagnacijom cijene na 446 eura.

Nešto veći promet ostvaren je i redovnom dionicom Končara D&ST, 47 tisuća eura, uz stagnaciju cijene na 1.700 eura.

Najveća gubitnica bila je dionica Auto Hrvatske, s padom cijene za 4,76 posto, na 200 eura.

S druge strane, najveća dobitnica bila je dionica Tehnike, čija je cijena skočila 12,82 posto, na 22 eura.

Na Burzi se jučer trgovalo s ukupno 35 dionica, pri čemu je cijena njih 11 porasla, 17 pala, a sedam se nije mijenjala.

„Na Zagrebačkoj burzi je jučer prevladavao izraženiji negativan sentiment, uz skroman promet. S obzirom da nema korporativnih vijesti koje bi dale snažniji poticaj trgovanju, očekujemo stagnaciju indeksa”, kaže Ana Turudić, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria (RBA).

U fokusu ulagača bit će danas prva procjena Državnog zavoda za statistiku o BDP-u u drugom tromjesečju.

U prvom kvartalu ove godine gospodarstvo je na godišnjoj razini poraslo 13. tromjesečje zaredom, no rast od 3,9 posto bio je sporiji nego u prethodnom kvartalu, kada je rast iznosio 4,4 posto.

Oprez na svjetskim burzama

Na svjetskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Na Wall Streetu je Dow Jones indeks ojačao 0,16 posto, no S&P 500 pao je 0,32, a Nasdaq indeks 0,85 posto.

„Dow Jones indeks je u ponedjeljak dosegnuo rekordnu razinu, dok su S&P i Nasdaq zabilježili gubitke zbog sektorske rotacije, pa su se pod pritiskom našle dionice kompanija tehnološkog sektora. Padom je prednjačila dionica Nvidie uoči objave rezultata poslovanja u srijedu. S obzirom na visoka tržišna očekivanja, moguće je jačanje volatilnosti u danima pred nama”, objašnjava Ana Turudić.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Frankfurtski DAX indeks oslabio je 0,09 posto, dok je pariški CAC ojačao 0,18 posto.

„Europski indeksi su imali šaroliku izvedbu, no uglavnom su bili u zelenom, uz niske promete zbog praznika u Ujedinjenom Kraljevstvu. Danas se očekuje pozitivan sentiment na otvaranju europskih burzi, a u fokusu će biti objave ekonomskih podataka”, zaključuje Ana Turudić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter