eu inicijativa

Jedanaest hrvatskih gradova obilježava Europski tjedan mobilnosti

| Autor: Hina
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Svake godine od 16. do 22. rujna, pa tako i ove, održava se Europski tjedan mobilnosti, a riječ je o EU inicijativi koja potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava i pozivanje ljudi da iskušaju alternative vožnji automobilom.

Ovogodišnja tema obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti su "Zajednički javni prostori", kojom se naglašava važnost kvalitetne organiziranosti javnih prostora (ulice, trgovi, šetališta,…) koji nizom unaprjeđenja mogu izravno utjecati na kvalitetu života, osnažiti sigurnost, utjecati na razinu buke i zagađenje zraka. 

Dosad se registriralo 1.837 gradova koji će na neki način obilježiti Europski tjedan mobilnosti, a među njima je i 11 hrvatskih gradova i to Zagreb, Rijeka, Varaždin, Pula, Karlovac, Zaprešić, Crikvenica, Kutina, Labin, Pleternica i Čazma. 

Primjerice, u Zagrebu se između brojnih aktivnosti planira tradcionalna vožnja biciklima zagrebačkim ulicama pod nazivom "Zagrebačka žbica" 22. rujna, koja počinje okupljanjem kod paviljona na Zrinjevac u podne, a završava na Jarunu, pa dan ranije planirana je i dječja biciklistička utrka sa Črnomerca i još mnogo toga.

Centrom Rijeke, pak, tijekom cijelog tjedna putovat će mobilni park Šumarak, u sklopu kojeg će građani poznate gradske lokacije (Jadranski trg, Adamićev i Gat Karoline Riječke, parkiralište Delta i ulicu Podhumskih žrtava) moći doživjeti iz nove, zelenije perspektive koju nudi ta mobilna umjetnička instalacija. 

U Puli će primjerice u ponedjeljka, 16. rujna, cijelog dana prijevoz u 1. zoni biti besplatan, a dan kasnije sadit će se stabla radi ozelenjivanja javnih površina na Valdebeku i u Valturskoj. Varaždin će se uključiti s programom u četvrtak 19. rujna, kada će zatvoriti Trg slobode za promet automobilima te održati edukativni program vrtićkih grupa Dječjeg vrtića Varaždin uz sudjelovanje Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina.

Najviše gradova u europski tjedan mobilnosti uključeno je u Njemačkoj, čak 181 te u Poljskoj, 158 i Mađarskoj, 145. U tu EU inicijativu uključene su i zemlje na drugim kontinentima, pa je tako prijavljeno i sedam japanskih gradova, dva iz Perua, te po jedan iz Argentine i Ekvadora.

Nadalje, registrirano je i 539 akcija koje će u sklopu tog tjedna europske mobilnosti provoditi razne organizcije, škole i tvrtke, pri čemu su dvije prijavljene i iz Hrvatske - Komercijalno-trgovačke škole Split i Sportaktiva.

Danas se uključio i HŽ Putnički prijevoz, koji je najavio da će tijekom Europskog tjedna mobilnosti HŽ Putnički prijevoz odobravati besplatan prijevoz bicikla u svim vlakovima u kojima je omogućen prijevoz bicikala, uz napomenu da se na prugama na kojima je zbog izvođenja radova uveden zamjenski autobusni prijevoz, bicikli ne mogu prevoziti.

Europski tjedan mobilnosti obilježava se od 2002. godine, inicijative koje se u sklopu njega provode su brojne, a sudjelovanje u obilježavanju tog tjedna prilika je za gradove, tvrtke, udruženja građana, škole i druge aktere da predstave alternative trenutačnim transportnim rješenjima i potiču na donošenje novih infrastrukturnih planova, s ciljem smanjenja zagađenja zraka i unaprjeđenja kvalitete života.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter