međunarodna tržišta

Cijene nafte blago pale nakon trodnevnog rasta

| Autor: Hina
Ilustracija (Snimio: Sergej Drechsler)

Ilustracija (Snimio: Sergej Drechsler)


Cijene nafte oslabile su u utorak na međunarodnim tržištima nakon što su se oporavile više od 7 posto tijekom prethodna tri trgovinska dana uslijed straha od širenja sukoba na Bliskom istoku i potencijalnog zatvaranja većine naftnih polja u Libiji.

Cijena barela je na londonskom tržištu pala u odnosu na prethodno zatvaranje 36 centi, na 81,07 dolara. Barelom se na američkom tržištu trgovalo po 40 centi nižoj cijeni, od 77,22 dolara.

Nakon skoka cijena nafte zbog geopolitičkog rizika na Bliskom istoku i obustave proizvodnje u Libiji, tržišni su sudionici sada suzdržani u procjeni daljnjeg razvoja događaja, rekao je tržišni strateg IG-a Yeap Jun Rong.

Rast cijene barela u prethodna tri trgovinska dana u Londonu dosegnuo je 7 posto, a na američkom 7,6 posto. Cijene su u travnju dosegnule najvišu razinu u 2024. od 91,17 dolara, a nakon toga su padale zbog očekivanja slabije globalne naftnu potražnju, osobito zbog gospodarske slabosti u Kini.

U Libiji je ponovno započela proizvodnja na naftnom polju El Feel, kazali su u utorak Reutersu u utorak inženjeri. U ponedjeljak su vlasti na istoku zemlje, gdje se nalazi većina njezinih naftnih polja, zaprijetile zaustavljanjem proizvodnje i izvoza nakon rasplamsavanja napetosti zbog vodstva u središnjoj banci zemlje. S tih polja dolazi gotovo svih 1,17 milijuna barela sirove nafte dnevne proizvodnje te zemlje. No, to nije potvrdila međunarodno priznata vlada u Tripoliju, a ni National Oil Corp koji kontrolira naftne resurse zemlje.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC)  je u odvojenom izvješću objavila da je u ponedjeljak cijena barela košarice nafte njezinih članica poskupila 1,68 dolara, na 79,43 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter