sporna tema

Hoće li uvođenje poreza na nekretnine smanjiti njihove cijene?

| Autor: Glas Istre
(Snimio Saša Miljević/Pixsell)

(Snimio Saša Miljević/Pixsell)


Treba li Hrvatskoj porez na nekretnine - sporna je to tema već godinama. Unatoč otporu javnosti i politike, Vlada ipak razmišlja o uvođenju jedinstvenog poreza na nekretnine, i to prema njihovoj vrijednosti, a ne kvadraturi. Najprije bi se oporezivali prazni stanovi i kuće za odmor kako bi se stabiliziralo tržište nekretnina s visokim cijenama i skromnom ponudom, javlja HRT.

Vlasnici vikendica u 450 naših gradova i općina plaćaju lokalni porez na kuće za odmor. Većina gradova, poput Zadra i Splita, ove godine nije povećala porezni namet. 

- Zakonom je omogućeno jedinicama lokalne samouprave da mogu povećati porez na kuće za odmor koji je određen od 0,99 eura na maksimalnu 5 eura po četvornom metru, kaže Iva Bencun, direktorica Turističke zajednice grada Zadra.

Priliku za naplatu maksimalnog lokalnog poreza iskoristili su Dubrovnik, Makarska, Zagreb, Rijeka, Pula... Mnogi smatraju da je to priprema za uvođenje novog poreza koji bi ujedinio komunalnu naknadu, spomeničku rentu i porez na vikendice.

- Podržavamo to i vjerujem da bi poboljšalo situaciju što se tiče prometa nekretnina i cijena. Spuštale bi se cijene nekretnina i one koje su sada teško dostupe bile bi dostupnije građanima i mladim obiteljima, kaže Aldo Rojnić, pročelnik za financije i gospodarstvo, Grad Pula.

Diljem zemlje imamo na stotine tisuća praznih stanova koje treba aktivirati, a sezonske iznajmljivače porezno više opteretiti, tvrde stručnjaci.

- Rentijerstvo je u Hrvatskoj gotovo porezna oaza, tu se dohotci ne oporezuju kao što se obračunava rad ili poduzetnička aktivnost, ističe ekonomski analitičar Damir Novotny.

Porezni stručnjak Hrvoje Zgombić kaže - porez na nekretnine ne može Hrvatskoj donijeti ništa dobro. Ako se govori o porezu na prazne stanove, podsjeća da je 2007. godine Ustavni sud ukinuo porez na nekorištene nekretnine, pa mu se čini da to nema smisla, dodaje.

Zgombić također kaže da će porez sigurno dovesti do smanjenja cijene nekretnina.

Cijeli prilog dostupan je na poveznici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter