Zse

Očekuje se stagnacija Crobexa nakon jučerašnjeg pada

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje mirno trgovanje, kao i dan prije, dok ulagači čekaju vijesti iz kompanija, pa bi Crobex indeks mogao stagnirati nakon jučerašnjeg pada.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks jučer je pao 0,31 posto, na 2.821 bod, a Crobex10 za 0,55 posto, na 1.687 bodova.

Tako su indeksi izgubili dio prošlotjednih dobitaka, kada je Crobex porastao 0,4, a Crobex10 oko 0,9 posto.

Među sektorskim indeksima, jučer je jedino ojačao Crobexkonstrukt, za 2,09 posto, dok je najviše pao Crobextransport, za 0,99 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 1,16 milijuna eura, što je za 459 tisuća eura manje nego u petak.

Najveći promet, 286 tisuća eura, ostvaren je dionicom Končara, koja je pojeftinila 2,3 posto, na 254 eura, pa je među likvidnijima bila najveća gubitnica.

S prometom od 265 tisuća eura slijedila je dionica Ericssona Nikole Tesle, kojoj je cijena stagnirala na 210 eura.

U fokusu investitora bila je i dionica HT-a, kojom je protrgovano za 179 tisuća eura, uz pad cijene za 0,66 posto, na 30,1 euro.

Znatniji promet imala je još i povlaštena dionica Adris grupe, gotovo 120 tisuća eura. Cijena joj je porasla 0,32 posto, na 61,8 eura.

Među likvidnijima, najveća dobitnica bila je dionica Brodogradilišta Viktor Lenac, sa skokom cijene za 2,23 posto, na 3,66 eura.

Na ZSE se jučer trgovalo s ukupno 36 dionica, pri čemu je cijena njih 11 porasla, 16 pala, a devet stagnirala.

Svjetske burze porasle

A na svjetskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Na Wall Streetu je Dow Jones indeks ojačao je 0,13 posto, dok je S&P 500 porastao 0,27, a Nasdaq 0,83 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,03 posto, dok je frankfurtski DAX porastao 0,30, a pariški CAC 1,09 posto.

„Kao što je očekivano, u prvom krugu izvanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj najviše glasova je osvojila krajnja desnica, no ta je prednost ipak manja nego što su predviđale ankete, što je donijelo olakšanje na financijska tržišta. Euro je ojačao, a porasli su i dionički indeksi s obje strane Atlantika. Optimizam na tržištima je dodatno potaknulo izraženije usporavanje inflacije u Njemačkoj u odnosu na očekivanja, s obzirom da to otvara mogućnost za nova snižavanja kamatnih stopa ESB-a. Danas se ne očekuju veći pomaci europskih indeksa na otvaranju trgovanja”, objašnjava Ana Turudić, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria (RBA).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater