SVJETSKA TRŽIŠTA

Većina azijskih burzi porasla, dolar oslabio

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Na većini azijskih burzi cijene su dionica u srijedu porasle, ponajviše u tehnološkom sektoru, kao i jučer na Wall Streetu, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala drugi dan zaredom.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u plusu 0,7 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Pritom je japanski Nikkei indeks oslabio 0,1 posto, a blago su pale i cijene dionica u Šangaju te Australiji. U Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle su, pak, između 0,9 i 1,9 posto.

Rast tih indeksa ponajviše se zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, zbog čega su, među ostalim, burzovni indeksi u Tajvanu i Indiji dosegnuli nove rekordne razine.

Tako većina azijskih burzi prati jučerašnji rast Wall Streeta, kada je Dow Jones indeks ojačao 0,15 posto, S&P 500 0,25, a Nasdaq 0,03 posto.

I jučer su na najvećoj svjetskoj burzi, kao i proteklih dana, najviše porasle cijene dionica proizvođača čipova i tehnoloških kompanija, pa su S&P 500 i Nasdaq dosegnuli nove rekordne razine.

Premda nije bilo novih značajnijih vijesti, cijena dionice Nvidie skočila je 3,5 posto, pa je taj proizvođač čipova postao najveća svjetska kompanija po tržišnoj kapitalizaciji, preskočivši Microsoft.

Zahvaljujući euforiji u vezi razvoja umjetne inteligencije, cijena dionice Nvidie skočila je od početka godine više od 170 posto, pa je tržišna vrijednost te kompanije dosegnula 3.220 milijardi dolara.

Poskupile su i dionice drugih proizvođača čipova, kao što su Micron Technology i Qualcomm.

„Sve se vrti oko priče o umjetnoj inteligenciji”, kaže Ty Draper, savjetnik u tvrtki Beacon Capital Management.

Dolar oslabio, cijene nafte stagniraju

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala drugi dan zaredom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 105,29 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 105,35 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 157,65 na 157,85 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0740 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0730 dolara.

Cijene nafte, pak, stagniraju, nakon jučerašnjeg znatnog rasta. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,05 posto, na 85,35 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,03 posto, na 81,55 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter