dosad eutanizirano 34.717 svinja

Ministarstvo: Afrička svinjska kuga u silaznoj putanji, šesti dan bez pojave bolesti

| Autor: Hina
(Snimio Borna Jakšić/Pixsell)

(Snimio Borna Jakšić/Pixsell)


Situacija vezana uz afričku svinjsku kuge (ASK) je dobra, bolest je u silaznoj putanji no i dalje je potreban oprez i odgovornost kako bi se izbjeglo širenje iz nehaja i povratak na početak, rekli su u ponedjeljak ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjana Karačić i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić.

Pavić je kazao kako zadnja dva dana nije zabilježen ni jedan pozitivan slučaj te je to šesti dan bez pojave bolesti.

"Situacija je sve povoljnija i sve bolja, a mjere koje se provode dale su rezultat u okolnostima kada nema lijeka niti cjepiva", rekao je Pavić.

Optimistični su, kako je kazao, u odnosu na mjere koje se provode kako bi se ostvario cilj - osloboditi Brodsko-posavsku i Vukovarsko-srijemsku županiju od bolesti kao bi stekle status županija u kojima će biti moguć promet svježeg mesa i u kojima će biti moguće klanje svinja na vlastitim dvorištima iz kategorije tri ili četiri.

Situacija je sve povoljnija i vjerujemo da će se 26. studenog steći potreban status za klanje životinja u te dvije županije, rekao je Pavić.

Što se tiče Osječko-baranjske županije, ona je malo specifična s obzirom na kasnije vrijeme pojave bolesti, a zadnji puta je to bilo potkraj listopada, no za sada je situacija tamo dobra - provedeno je više od polovice svih naređenih mjera, rekao je.

Ta je županija dobila rok do 12. siječnja iduće godine no Pavić vjeruje da će trenutnim tempom biti moguće klanje u dvorištima i promet svježim mesom i prije tog roka.

Iznio je i da je dosad ukupno eutanizirano 34.717 svinja.

Nema "otimanja" svinja

Karačić je upozorila na problematiku provedbe mjera na području Vukovarsko-srijemske županije, s obzirom na poteškoće s posjednicima svinja koji odbijaju predati svinje na uklanjanje.

Rekla je kako se ne radi o otimanju svinja te kako se te svinje plaćaju u skladu s određenim cijenama koje su znatno bolje od trenutnih tržišnih cijena.

Apelirala je na odgovornost i svjesnost posjednika o kakvoj bolesti je riječ, jer oni su potencijalni rizik od širenja bolesti, a onda i potencijalni rizik da se u Hrvatskoj ne dobije zona, odnosno stavljanje na tržište svježeg mesa. Na taj način stavljaju u rizik i svoj uzgoj ali i sve druge uzgoje i poslovanje u Županiji i šire.

Vezano uz današnji sastanak ministrice poljoprivrede Marije Vučković s predstavnicima Stožera za obranu hrvatskog sela koji prijete prosvjednima ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi Pavić je kazao kako je s njima prije nešto više od mjesec dana razgovarao u Retkovcima.

Tada ih je, kako je rekao, upozorio da su mjere koje se provode jedina moguća metoda i jedini mogući pristup za suzbijanje bolesti.

"Sve mjere su u cilju zaštite i opstojnosti hrvatskog svinjogojstva", istaknuo je Pavić te dodao kako to nije tema na kojoj se politizira.

"Postojeće aktivnosti nemaju alternativu i to moraju shvatiti svi. Bilo kakvim odstupanjem ugrozili bi kompletno svinjogojstvo u Hrvatskoj, sve ono što se dosad napravilo", kazao je Pavić te apelirao na ljude da ne nasjedaju na laičke izjave.

Podsjetimo, Stožer za zaštitu hrvatskog sela u petak je održao sastanak u Retkovcima nakon kojeg su predstavnici Stožera ponovili kako su njihovi osnovni zahtjevi stavljanje izvan snage diskriminatorne i uništavajuće naredbe Ministarstva poljoprivrede i zaustavljanje eutanazije, prestanak svih oblika kategorizacije objekta za držanje svinja.

Traže uz ostalo i da se hitno ukine zabrana klanja svinja, da se omogući klanje u vlastitim objektima uz prethodni nadzor veterinara, da se uzgajivačima kojima su svinje eutanizirane osigura redovna mjesečna potpora dok ne stanu ponovno na noge, itd. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter