JOŠ DANAS U ROVINJU

CHORUS INSIDE CROATIA: Poljski zbor Medicinskog fakulteta iz Lodza osvojio Grand Prix

Nastupili su zbor Remedium, Pueri et Puellae Cantores Plocenses i zbor Medicinskog fakulteta u Lodzu iz Poljske, zatim zbor Codalies iz Francuske te iz Hrvatske, konkretno iz Brtonigle, vokalna skupina Ad Libitum, dok je pazinski zbor Roženice zbog spriječenosti većine pjevača predstavljao samo mladi talentirani tenor, Luka Krulčić iz Pazina uz pratnju korepetitora Jakuba Czecha

| Autor: Glas Istre
Poljski zbor Medicinskog fakulteta iz Lodza osvojio Grand Prix (Snimila Andrea Milazzo)

Poljski zbor Medicinskog fakulteta iz Lodza osvojio Grand Prix (Snimila Andrea Milazzo)


Na Chorus Inside Croatia festivalu u Rovinju od 25. do 30. kolovoza zborovi sudjeluju na brojnim atraktivnim događanjima poput svečanog koncerta u crkvi sv. Eufemije, natjecanja u hotelu Lone te razgleda grada s profesionalnim vodičima, izleta brodom rovinjskim arhipelagom i kušanjem istarskih delicija u agroturizmu.

Na ovogodišnjem festivalu sudjeluju zborovi iz Poljske, Francuske i Hrvatske s više od 250 pjevača, a svi gostujući zborovi smješteni su u turističkom resortu Villas Rubin u Rovinju. Na svečanom koncertu u crkvi sv. Eufemije u subotu zborovi su se predstavili s izborom iz svog sakralnog dijela programa.

U povjerenstvu maestro Pasquale Veleno

Nastupili su zbor Remedium, Pueri et Puellae Cantores Plocenses i zbor Medicinskog fakulteta u Lodzu iz Poljske, zatim zbor Codalies iz Francuske te iz Hrvatske, konkretno iz Brtonigle, vokalna skupina Ad Libitum, dok je pazinski zbor Roženice zbog spriječenosti većine pjevača predstavljao samo mladi talentirani tenor, Luka Krulčić iz Pazina uz pratnju korepetitora Jakuba Czecha. Mnogobrojna publika uživala je u prekrasnim izvedbama koncerta kojeg su organizatori, udruga Chorus Inside International iz Italije i Ars Cultura iz Hrvatske, posvetili miru u Ukrajini i cijelom svijetu.

Prestižno natjecanje Chorus Inside održano je jučer u hotelu Lone u Rovinju od 10 do 14 sati kada su se zborovi Remedijum, Pueri et Puellae Cantores Plocenses i zbor Medicinskog fakulteta u Lodzu iz Poljske, zatim zbor Codalies iz Francuske te iz Hrvatske, konkretno iz Pule – zbor Cantus Populi, zbor Carillon i zbor Grand Zaro natjecali u četiri od ukupno šest različitih kategorija i to u kategoriji lirske, polifone, folklorne i moderne pop glazbe.

Stručno povjerenstvo predvodio je ugledni glazbeni pedagog i dirigent iz Italije, maestro Pasquale Veleno dok su uz njega zborove ocjenjivali i maestro Dariusz Dyczewski iz Poljske i maestro Denis Modrušan iz Hrvatske.

Jednoglasno i vrlo složno bodovali

U pauzi između natjecanja i proglašenja nagrada maestro Pasquale Veleno je održao radionicu za sve sudionike koji su vrlo motivirano i angažirano pratili njegove upute za što bolje i kvalitetnije izvedbe. Nakon tehnike upjevavanja zbora, pjevači su naučili jednu od najpoznatijih modernih skladbi koje predstavljaju talijansku zborsku scenu, sakralnu skladbu Signore delle cime koju je skladao Beppi de Marzi. Radionica je završila vrlo emotivnom zajedničkom izvedbom navedene skladbe pod ravnanjem maestra Velena.

Foto

Dječji zbor Pueri et Puellae Cantores Plocenses (Snimila Andrea Milazzo)

Ceremoniju proglašenja nagrada vodili su Davide Recchia, predsjednik Chorus Inside International udruge s asistenticom Karolina Vychaite te Ines Kovačić Drndić, predsjednica udruge Ars Cultura i predstavnica Maistre. Organizatori su se prije proglašenja zahvalili Turističkoj zajednici grada Rovinja na podršci u realizaciji festivala te naravno čestitali svim pjevačima, dirigentima i korepetitorima na vrlo uspješnim nastupima. Dokazali su da usprkos vrlo izazovnim, neizvjesnim trenucima te pandemiji koja je posljednje dvije godine zaustavila kulturno stvaralaštvo, zajedništvo pjevača u zboru i glazba jači od svih nedaća.

Stručno povjerenstvo je objavilo rezultate za nastupe koje su, kako su rekli na proglašenju, jednoglasno i vrlo složno bodovali. Prema kategorijama, rezultati su: lirska operna glazba Cantus Popoli (Hrvatska - zlato), kategoriji polifona glazba Remedium, (Poljska - srebro), zatim Zbor Medicinskog fakulteta iz Lodza, (Poljska - zlato), te Cantus Populi, Hrvatska - zlato, pobjednici kategorije. U kategoriji polifona glazba (dječji zborovi) najbolji su Pueri et Puellae Cantores Plocenses (Poljska - zlato), a u kategoriji folklorne glazbe Grand Zaro (Hrvatska - srebro), te Pueri et Puellae Cantores Plocenses (Poljska - zlato) su pobjednici kategorije i posebna nagrada za najbolju koreografiju. U kategoriji moderne pop glazbe broncu su zaslužili Codalies (Francuska), srebro Grand Zaro, (Hrvatska), a zlato Carillon (Hrvatska).

Posebna nagrada za najboljeg dirigenta

Zbor Medicinskog fakulteta iz Lodza osvojio je Grand Prix jer je njihov nastup u kategoriji moderne pop glazbe ocijenjen s najvećim, maksimalnim brojem bodova - 30/30 što je najbolji rezultat u povijesti festivala Chorus Inside. Na ceremoniji su dodijeljene još tri posebne nagrade, ona za najboljeg dirigenta festivala koja je uručena Justyni Przytulskoj, za najboljeg korepetitora Jacubu Czechu, oboje iz poljskog zbora Medicinskog fakulteta iz Lodza dok je treća posebna nagrada uručena Ines Kovačić Drndić iz Maistre u znak zahvale za suradnju i kao zalog za novi festival Chorus Inside Croatia u Rovinju za sljedeću godinu.

Ceremonija je zaključena izvedbama najboljih zborova gdje je na oduševljenje svih prisutnih Zbor Medicinskog fakulteta iz Lodza izveo i bis te dignuo na noge cijelu dvoranu u hotelu Lone. Naporan natjecateljski dan zaključen je velikom zabavom u agroturizmu Krculi gdje su se sudionici opustili i družili uz istarske delicije i ples. Na programu su još izleti i druženja te će sudionici imati priliku zasluženo nakon natjecanja, opušteno uživati u destinaciji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter