Festival kratkog metra

U CMIK-u projekcije 25 svjetskih naslova, donosimo program

| Autor: Mladen Radić
Iz filma "Ben" redatelja Mikija Durana (Screenshot iz filma)

Iz filma "Ben" redatelja Mikija Durana (Screenshot iz filma)


Treći Festival kratkog metra u Novigradu, na kojem se prikazuju kratkometražni filmovi, održat će se od petka do nedjelje i u program će uključiti 25 filmova iz svih krajeva svijeta.

Filmski program bit će prikazan u digitaliziranom Centru za manifestacije i kulturu Novigrad (CMIK), ali i na otvorenom na Trgu Pozzetto te u Parku Novigrad. Filmovi iz konkurencije natječu se za glavnu festivalsku nagradu - Zlatne patuljke o čemu sud donosi publika, za najbolji regionalni i najbolji internacionalni kratki film.

Premijerni naslovi

Festival večeras u 20.30 sati otvara "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića koji je osvojio Zlatnu palmu u Cannesu, baziran na istinitoj priči. Projekciji će nazočiti producent filma Danijel Pek.

U subotu u 20 sati na Trgu Pozzetto uslijedit će obiteljski filmski program Kino pod zvijezdama uz selekciju filmova za djecu i roditelje. Prvi film iz programa bit će kratkometražni animirani film "Halubajski zvončari" Miroslava Brozovića. Tim povodom će ovi jedinstveni zvončari u 18.30 sati održati povorku kroz Novigrad

Festival ove godine uključuje 15 filmskih naslova koji će premijerno biti prikazani domaćoj publici. Španjolski film "Suputnici" José Maríe Floresa najbolji je kratki film Međunarodnog filmskog festivala u Moskvi. "Aphyonidae", Romaina Grésillona fantazija je sa elementima horora; američki film "U vrtu tulipana" Julie Elihu; španjolska crna komedija "Ben" režisera Mikija Durána koji je osvojio desetak nagrada na međunarodnim festivalima, progovara o problemu opijanja tinejdžera tijekom ljetnih praznika.

"Utihnuli", francuska drama Basilea Vuillemina govori o ribarskoj posadi s dilemom upuštanja u krivolov; "Naši muškarci i žene" Ahmada Alyaseera progovara o teškoj temi (ne)prihvaćanja transrodnosti u islamskom svijetu; "Bunk" Piotra Jasińskog, preispituje odnos dvaju osamnaestogodišnjaka.

U animiranom programu novigradsku publiku očekuju četiri hrvatske premijere. Španjolski film "Wan" Victora Monigotea te tri francuska studentska filma - "Plod ljubavi" Iana Halleya, Nathana Hermoueta, Luke Croiseza, Laurènea Vaubourdollea i Jadea Van De Veirea, "Quem Salva" Laure Devin, Maxime Bourstin, Nathana Medama, Charlesa Hechingera, Titouana Jaouena te "Mali čovjek" Pauline Pilarek, Aurélie Marchand, Laureline de Cremoux, Ariane Krief, Julie Olivieri i Clémenta Playsa.

Dokumentarni program uključit će četiri filma koji će premijerno biti prikazani u Hrvatskoj. To su "Djevojka iz Praga" Andree Lucini, "Još uvijek ovdje" Álvara Hernándeza Blanca, "To je život" Alfonsa O Donnella Gonzaleza de Castejona i "Game Over" Saeeda Mayahyja i Miriam Carlsen.

Popratni program

Edukativni program uključuje radionice glume. One za mlađe uzraste vodit će Gordan Marijanović i Matea Bublić, dok će za one starije (uzrast 16+) voditi glumica Lucija Barišić. Svrha radionice "Bez glume, molim!" bit će kroz tri dana naučiti polaznike implementirati glumačke alate u svakodnevni život.

Popratni program uključit će i brojna druženja profesionalaca, gostiju i partnera, večernje zabavno-glazbene programe među kojima su radionica WINE&PAINT "Boje filma" u subotu u 16 sati u Hedonist Lounge baru te Filmski kviz s Deanom Kotigom isti dan u 18 sati u Aminess hotelu Maestral, a ugostit će stotinjak kvizaša.

Ulaznice za festivalske projekcije moći će se kupiti na blagajni CMIK-a kao i online.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter