Spojio je dvije ljubavi - Pulu i film

Grafičkom dizajneru Predragu Spasojeviću posthumno nagrada "Marijan Rotar"

| Autor: Vanesa Begić
Dodjela nagrade supruzi pokojnog Spasojevića (Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Dodjela nagrade supruzi pokojnog Spasojevića (Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


Svečana dodjela Nagrade "Marijan Rotar" održana je u četvrtak Festivalskom centru. Upravno vijeće Javne ustanove Pula Film Festival jednoglasno je donijelo odluku da se ovogodišnja Nagrada "Marijan Rotar" posthumno dodijeli dizajneru Predragu Spasojeviću koji je zaslužan za neka od vizualnih rješenja Pulskog filmskog festivala.

Mapa puna snova

- To je važna nagrada, bez Rotara ne bi bilo niti festivala, a nagrada koja nosi njegovo ime dodjeljuje se pojedincima koji su uvelike doprinijeli održavanju festivala kroz godine, kazao je Boško Picula.

Potom je prikazan forspan filma koji je o Spasojeviću snimio Danilo Lola Ilić "Mapa puna snova", a gdje su o njemu govorili, između ostalih, Gordana Restović, Branko Sušac, Gorka Ostojić Cvajner, Magdalena Vodopija, Robert Pauletta, Noel Mirković, Mate Ćurić, Feodora Gubaš Štifanić, Veljko Ostojić i drugi.

Potom je Nikola Milat, predsjednik Upravnog vijeća Pula Film Festivala, dodijelio nagradu supruzi pokojnog Spasojevića, Biserki Vranić.

Milat je naglasio da je odluka donesena jednoglasno te da je Spasojević u svojim ostvarenjima spojio dvije svoje ljubavi - Pulu i film.

- Hvala Pula Film Festivalu što je odlučio dodijeliti nagradu Spasojeviću, puno njih se sjeća njegovih plakata, s ponosom preuzimam ovu nagradu, ali bih voljela gledati njega kako preuzima tu nagradu i biti u publici, kazala je Biserka Vranić.

Predrag Spasojević prvi je festivalski plakat pod nazivom "The Candy-Arena" dizajnirao 1984. godine i nastavio vizualno promovirati identitet Pulskog filmskog festivala do 1991., a 2007. godine ponovno je uspješan s plakatom za 54. izdanje filmskog festivala. Za grafička likovna rješenja, naročito plakata, nagrađivan je u Puli, Pazinu, Poreču, Zagrebu, Ljubljani, Portorožu i Beogradu. U SAD-u je 1987. godine, od prestižnog "Hollywood Reportersa" iz Los Angelesa, nagrađen drugom nagradom "Key Art Awards" i posebnim priznanjem za filmski plakat 33. Festivala u Puli, kao i posebnom nagradom za plakat 21. MAFAF-a.

Dosadašnji dobitnici

- Upravno vijeće drži da je Predrag Spasojević svojim djelima na najbolji način spojio Pulu i film, doprinio razvitku i vidljivosti Festivala i dao doprinos prepoznatljivosti Pule kao filmskog grada, navedeno je u obrazloženju odluke.

Nagradu "Marijan Rotar" utemeljila je Javna ustanova Pula Film Festival 2004. godine u čast Marijanu Rotaru (1927. – 2003.), idejnom začetniku i osnivaču Pulskog filmskog festivala. Prošle godine je nagradu dobio Arheološki muzej Istre. Ostali dosadašnji dobitnici nagrade su: Fadil Hadžić, Petar Krelja, Gverino Zuban, Martin Bizjak, Igor Galo, Miroslav Tatić, pulska publika, Glas Istre, Duško Marušić Čiči, Armando Debeljuh, Mate Ćurić, Hrvatski Telekom, Alfi Kabiljo, Povijesni i pomorski muzej Istre, Radio Pula i Pulska filmska tvornica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter