Retrospektiva kratkometražnih filmova pulskih autora

Mladi filmaši postali dio Pulskog filmskog festivala

| Autor: Vanesa Begić
Tako je to bilo u Kinu Valli

Tako je to bilo u Kinu Valli


Retrospektiva kratkometražnih filmova mladih pulskih autora održat će se u sklopu Pulskog filmskog festivala. Na krilima dupkom pune projekcije filma »Filice« mladog autora Frane Pekice, ekipa programa Kino15+ namijenjenog mladima organizira završnicu svoje sezone, 17. srpnja u 21.30 na Ambreli, kada će se održati retrospektiva filmova brojnih mladih pulskih filmaša.

Mlada publika

Kino15+ program je započet na jesen 2022. na inicijativu voditeljice Kina Valli, Nataše Šimunov, ali moglo bi se reći da je neformalno započeo još koju godinu prije, kada su se mladi filmaši prvi put spojili kako bi napravili zajednički kratkometražni film. Od začeća službenog programa u kinu, koji je zamišljen da ga u potpunosti kreiraju mladi, glavni cilj bio je dovesti mladu publiku u kino i prikazati im filmove koje možda nisu ranije pogledali, a pogotovo ne na posebnom platnu. Neovisno radi li se o filmskim klasicima ili recentnim art-filmovima, mlada publika se odazvala, a jednu ili dvije projekcije mjesečno redovno isprati stotinjak ljudi.

Ipak, autori programa, a to su u početku bili Jakov Benčić, Frane Pekica, Lara Plastić i Ivan Škorić, a kasnije im se pridružuju Borna Černe, Marika de Gravisi, Bartol Pekica i Matija Restović, nikada nisu htjeli biti samo gledatelji filmova pa su tako kroz godine realizirali brojne svoje kratkometražne filmove, dapače, upravo Bornu i Matiju je ostatak ekipe upoznao kada su se javili sa željom da sudjeluju na produkciji kratkometražnog filma Frane Pekice. Kombinacija je bilo puno, jedan film bi Ivan režirao, na drugom je pak bio glumac. Na jednom filmu je Lara bila scenograf, na drugom pak producent. Neke je filmove Matija režirao, a Frane montirao. Marika je pak jedan producirala, a u drugom igrala glavnu ulogu, veli Jakov Benčić, koji je u međuvremenu i postao filmske režije u Zagrebu, nakon njega je tu i Frane, a nadaju se da će im se u budućnosti pridružiti i Matija, koji sada upisuje četvrti razred pulske gimnazije.

Selekcija filmova

Sada, s već nekoliko godina poznanstva, prijateljstva i zajedničkog rada, pozivaju gledatelje na poseban događaj, prvu ikad reviju ovih mladih pulskih autora, u kojoj su napravili selekciju pet filmova koje bi voljeli ponovno ili prvi put prikazati, a usput pozvali i troje gostiju, također mladih pulskih autora, koji, iako nisu članovi k15+ ekipe, svakako su prijatelji programa. Bit će to i prvi put da je program uključen u Pula Film Festival, i to predzadnji dan, 17. srpnja, a prikazivat će se: »The same« (režija Frane Pekica), »Laku noć, dobro jutro« (režija Marijan Rotar), »Call me Elvish« (režija Tin Rakijaš), »Silenzio stampa« (režija Jakov Benčić), »Blizu ruba, protiv rijeke« (režija Ivan Škorić), »Krv ni rakija« (režija Matija Restović), »Prijelaz« (režija Andrej Burazerović) i »Kega si sanja« (režija ekipa k15+)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter