LIBURNIJA FILM FESTIVAL I KINO KATARINA

Filmovi u prostorima brodogradilišta Uljanik

| Autor: Vanesa Begić
(Foto Kino Katarina)

(Foto Kino Katarina)


Brojna je publika u srijedu navečer u vrlo emotivnoj atmosferi popratila projekciju filmova u organizaciji Udruge Liburnija Film Festival i Kina Katarina u prostorima brodogradilišta Uljanik, za što su i organizatori s pravom kazali da će to biti jedna od najposebnijih filmskih večeri ovog ljeta.

Spajanjem turneje pobjedničkih filmova Liburnija Film Festivala - Liburnia uplovljava - i Kina Katarina prikazani su dokumentarci "Tvornice radnicima" i "Uljanik".

Mnogi od prisutnih bili su i dugogodišnji radnici Uljanika, a neki od njih su kazali da ih je posebno ganulo biti ponovno ovdje, drugi da ih je silno potreslo te podsjetilo na što su sve prošli, no da su puni emocija što su ponovno tu te da se nadaju da će se ovdje opet graditi brodovi kao nekada. Izvršna direktorica Liburnija Film Festivala Jelena Androić, organizatorica Kina Katarina Marta Baradić te dr. sc. Ivona Grgurinović s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta istaknule su da je ovo mjesto zanimljivo sada za filmske projekcije u ovom kontekstu, ali da to nije mjesto za projekciju filmova nego za gradnju brodova.

Marta Baradić kazala je kako od Grada Pule za ovaj program nije dobila niti centa, i da joj je drago što je došlo toliko ljudi pogledati ovaj film, pokazavši da im je to važno.

Kratkometražni "Uljanik" u trajanju od šest minuta iz 2021. autora Dejana Štifanića, poznatog pulskog fotografa, prati nekoliko dana ljeta 2021. kada je Uljanik, po drugi put u svojoj povijesti, u potpunosti prestao s proizvodnjom (prethodno se to dogodilo zbog ratnih zbivanja u Drugom svjetskom ratu). Marko Grbac Knapić i Dejan Štifanić tri su dana i tri noći tog ljeta imali slobodan pristup svim dijelovima brodogradilišta.

Organizatori ističu da je ideja vodilja bila je zvukovno, fotografski i videom zabilježiti stanje zatečenog prostora. Rezultat svega toga je video-uradak "Uljanik" Dejana Štifanića (montaža Vanja Zaimović) i "Rasparagan MMXXI" Marka Grpca Knapića i Dejana Štifanića, a u pripremi je i fotografska izložba koja će biti realizirana u rujnu.

Potom je prikazan film, vrlo snažan, emotivan, potresan "Tvornice radnicima" (2021., 105’) redatelja Srđana Kovačevića, koji je, pored ostalih nagrada i nagrađen za najbolji film 19. Liburnia Film Festivala, a koji donosi tešku i složenu priču radnika tvornice ITAS u Ivancu, gdje se pobunjeni radnici nalaze pred izazovom kako se spasiti od rastućeg kapitalističkog utjecaja i spriječiti gašenje proizvodnje. Mnogi iz publike su komentirali kako su radnici tako sjajno, spontano govorili, kazivali svoje sudbine u ovome filmu, da sigurno to glumci ne bi mogli učiniti tako uvjerljivo.

Autor u biti kroz ovaj film postavlja pitanje: može li ideja "tvornice radnicama" opstati ili je to još jedan utopijski san? Iako se nakon odgledanog filma činilo da je s ovom tvornicom sve gotovo i da više ne postoji, Grgurinović je objasnila da tvornica i dalje postoji, da zapošljava 179 radnika, da primanja nisu baš velika, ali da rade i da se nakon mnogo poteškoća, stanje tamo popravilo, što je otvorilo nadu u bolju budućnost svima koji prolaze kroz slične situacije.

Program Kina Katarina podržavaju HAVC i Ministarstvo kulture i medija RH, a program Liburnia uplovljava HAVC i Primorsko-goranska županija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter