KINO HIST(O)RI U Nezakciju

Predstava "Epulon - kralj Histra", filmski hitovi i oživljena povijest

| Autor: Vanesa Begić
Epulon - kralj Histra (Arhiva Glasa Istre)

Epulon - kralj Histra (Arhiva Glasa Istre)


Ljeto donosi brojna događanja pod noćnim nebom na posebnim mjestima, a svim tim događajima pridružila se i Općina Ližnjan. Nezakcij, arheološki park u Valturi u kojem je davno živio narod Histra, dobro je znano mjesto zaljubljenicima u povijest te kazališnu i filmsku umjetnost. "Kino His(to)ri" održat će se od 4. do 6. kolovoza.

Mladi glumci

Čarobni štapić inspiracije Histrima dotaknuo je magistricu glume i lutkarstva, dramsku glumicu, iskusnu redateljicu i vrsnu interpretatoricu baštine, Puljanku Petru B. Blašković koja je adaptirala tekst i režirala predstavu "Epulon - kralj Histra" koja će se odigrati u petak, 4. kolovoza u 20 sati, a za njom će uslijediti i prva projekcija Kina Hist(o)ri.

U predstavi uz Petru Blašković sudjeluju mlade glumačke snage s osječke Akademije za umjetnost i kulturu Davor Tarbuk, Matko Trnačić, Luka Selman, Anabela Sulić i Rafael Anočić. Uz njih još nastupaju Šandor Slacki, Dani Anđić, Sedina Cerovac, Kristijan Dellabernardina, Saša Ergotić, Davor Valčić i Nataša Dragun. Osim ovih glumaca angažirani su i mnogobrojni statisti te gladijatorska škola iz Pule Spectacula Gladiatoria. Glazbu koja je originalno nastala za izložbu "Histri u Istri" potpisuje Dario Marušić. Bit će tu i uvijek dragi gosti iz susjedne Italije, udruga Aes Torkoi iz Trsta čiji se članovi kao povijesni evokatori također bave Histrima.

"La predstava" (PROMO)"La predstava" (PROMO)

Filmski program

Kino Hist(o)ri u petak, 4. kolovoza, u 21 sat otvara crnohumorna drama "Čovjek zvan Otto" na čelu s Oscarovcem Tomom Hanksom koji će utjeloviti mrzovoljnog i kritičnog udovca čiju naviku da osuđuje svoje susjede iznenada mijenja neočekivano prijateljstvo koje sklapa s novom susjedom, trudnicom Marisol. Druga večer manifestacije, u subotu, 5. kolovoza, donosi čak dvije filmske poslastice, a započet će domaćom.

U 20.30 sati bit će prikazan srednjometražni film "La predstava" ovogodišnjeg projekta Novog vodnjanskog filmskog vala. Redatelji, scenaristi i montažeri Teo Morosin i Eric Ušić na veliko platno donose priču o danima Drugog svjetskog rata za vrijeme kojih kazališna družina Pokreta otpora obilazi pretežno napuštena sela i igra anti-ratne predstave, dok sa sjevera prijeti neprijateljska ofenziva. U 21.30 uslijedit će kultna američka pustolovna komedija iz osamdesetih "Goonies".

Zadnji dan, po običaju, rezerviran je za najmlađe i sve one koji vole animirane filmove. Ovoga puta adut je četvrti nastavak hita "Hotel Transilvanija" u 21 sat koji donosi neočekivani obrat nakon jednog eksperimenta čiji će učinak likovi filma svim silama pokušati poništiti.

Scena iz filma "Čovjek zvan Otto"Scena iz filma "Čovjek zvan Otto"

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter