PIŠE JURICA KÖRBLER

U očekivanju američkih i europskih sankcija: JE LI ZAPAD IZDAO UKRAJINU?

Ukrajina je prepuštena na milost i nemilost ruskih vojnih zapovjednika. Pitanje je sata kad će pasti u Kijev, a građani masovno bježe iz zemlje. Mnogi su razočarani, napušteni, ostavljeni, a od Zapada mogu samo očekivati da ih privremeno zbrinu kao izbjeglice

(EPA)

(EPA)


Zvonko najavljene sankcije, očito, nisu previše uzbudile Vladimira Putina. I dok se svjetski i europski političari natječu tko će na riječima jače osuditi ruski napad na Ukrajinu sve je više onih koji smatraju da prijetnje sankcijama neće donijeti rezultat.

Bar ne odvratiti Putina da vojno slomi Ukrajinu i postavi marionetsku vlast koja će biti pod paskom Moskve. Prema posljednjim informacijama sinoć su ruske snage zauzele Černobil.

Poraz Zapada

Sve se više osjeća i razočaranje kako su se ponijele Sjedinjene Države i Joe Biden. Na riječima prijetnje, ”svijet će pozvati Rusiju na odgovornost”, a Ukrajina je prepuštena na milost i nemilost ruskih vojnih zapovjednika. Pitanje je doslovno sata kada će pasti u Kijev, a građani masovno bježe iz zemlje. Mnogi su razočarani, napušteni, ostavljeni, a od Zapada mogu samo očekivati da ih privremeno zbrinu kao izbjeglice.

Slike prvog dana agresije na Ukrajinu gotovo su nezamislive u 21. stoljeću. Ali, dogodilo se upravo to, agonija jedne zemlje, stravičan vojni udar koji će u konačnici rezultirati tisućama i tisućama mrtvih ljudi. Sve su češća i pitanja, je li Ukrajina i kraj snova za Vladimira Putina da vrati 'rusko carstvo'. Što znače prijetnje nuklearnim naoružanjem, na način kako je to Putin rekao koju minutu prije napada. I poručio da će se obračunati sa svakim tko se umiješa.

Nakon sramne epizode sa bijegom iz Afganistana, Biden se sada suočava s novim izazovom. Ako se sankcije ne pokažu efikasnima, a neće se pokazati, bit će to novi poraz ne samo za Washington i aktualnu administraciju, nego i za Zapad. Ni mirovna misija Emmanuela Macrona nije bila efikasna, a EU kasni, kao i uvijek.

I dok eksplozije odjekuju Ukrajinom zapadni saveznici se pokazuju nemoćnim zaustaviti Putina. Koja korist za nesretne Ukrajince što će UEFA oduzeti Sankt Peterburgu finale Lige prvaka. Za sada se nisu osramotili samo američki obavještajci koji su dobro predvidjeli što će Putin učiniti.

Najnovije vijesti koje dolaze iz Ukrajine ukazuju da su ljudi potpuno dezorijentirani. U Lavovu je ženski glas preko zvučnika pozivao građane da odmah odu u zaklon, ali nitko nije reagirao.

Izolacija Kijeva

Ni sadašnja ukrajinska vlast ne daje garanciju da će zemlja biti očuvana, a sam Volodimir Zelenski je u razgovoru s austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom rekao da ne zna 'koliko će dugo još ostati živ'.

- Ne znam koliko će dugo još i Ukrajina postojati, rezignirano je priznao ukrajinski predsjednik.

- Ponovo smo u ratu u Europi, konstatirao je šef austrijske vlade, a to govore i drugi europski čelnici koji su se sinoć okupili u Bruxellesu.

- Ukrajina više nije sigurno mjesto, izvještavaju brojni novinari iz Kijeva, a među njima su i hrvatski.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov osudio je 'naše zapadne prijatelje' da ne poštuju međunarodno pravo, poručivši da Rusija i dalje daje šansu diplomaciji. Ali, ako uskoro padne Kijev, Ukrajine kakva je bila do sada više neće biti. Najjači dio ruske vojne sile, kopnene snage, sada prodiru po cijeloj Ukrajini, a jedan od ciljeva je i izolacija Kijeva i uništenje ukrajinskih snaga na istoku zemlje.

A posljednje vijesti koje stižu ukazuju na još veću opasnost. Rusija izvodi vojne vježbe u Pridnjestrovlju, separatističkom području Moldavije, koje graniči sa Rumunjskom i Ukrajinom.

RUSI U EUROPI: Osude zbog prijateljstva s Putinom - Abramovič odlazi iz Londona, La Scala u mukama

Dok se u milanskoj La Scali izvodi ”Pikova dama”, ruski dirigent Valerij Gergijev pod udarom je gradonačelnika i vodstva slavne operne kuće koji traže da se Putinov prijatelj jasno odredi prema događajima u Ukrajini. Ravnatelj kazališta Dominique Meyer zamolio je Gergijeva da zauzme stav, a ako to ne učini La Scala će odustati od daljnje suradnje.

Ruska glazbena zvijezda tako je među prvim Rusima koje Zapad sada traže da se izjasni, jer ga se doživljava i kao osobu koja je u bliskim odnosima s Putinom. U srijedu navečer u La Scali su se čuli povici s galerije upućeni Rusu, ali je "Pikova dama" ipak doživjela trijumf, uz gotovo desetominutno skandiranje publike.

Ako se Gergijev uskoro ne oglasi i osudi Moskvu, mogla bi "Pikova dama" u ovoj postavi biti izvedena samo jedanput. Bilo je predviđeno da će biti na repertoaru do 15. ožujka, a već se sada čuju pritužbe zbog ovog aranžmana baš u vremenima kada se Rusija spremala za napad na Ukrajinu. Ljubitelji glazbe opet kažu da umjetnici ne moraju trpjeti zbog poteza koje vuku političari.

Iz Londona za dugo vremena odlazi i Roman Abramovič, jedan od najbogatijih Rusa. Britanci su ga doslovno protjerali, pa pokrovitelj nogometne momčadi Chelsea više neće moći boraviti u svom luksuznom stanu.

Ministarstvo unutarnjih poslova ocijenilo je da ruski tajkun, koji je također blizak s Putinom, ne može dobiti produženje vize. Uostalom, Abramovič nije već duže vrijeme boravio u Britaniji, dolazio je povremeno, s izraelskom putovnicom koju posjeduje. Da bi živio u Britaniji treba imati vizu, a sada to više nije moguće.

"Svaki pokušaj da je dobije bit će odbijen", poručuju iz Londona. Ruskom oligarhu, 'teškom' 10 milijardi funti, nije pomogao ni zahtjev za 'zlatnom vizom', koji velikim ulagačima omogućuje boravak u Velikoj Britaniji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter