KIJEV

Poljski predsjednik rat u Ukrajini nazvao "terorizmom", zahtijeva pravdu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Poljski predsjednik Andrzej Duda u srijedu je rat u Ukrajini nazvao "terorizmom", dodajući da oni koji su počinili zločine moraju izaći pred pravosuđe te da to mora vrijediti i za one koji su davali naredbe.

Duda, zajedno s tri predsjednika baltičkih zemalja, posjetio je Kijev kako bi se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem.

Ujedno se obratio i novinarima te je rekao da "ovo nije rat, ovo je terorizam."

Ranije je  posjetio i Buču, mjesto blizu Kijeva, gdje je otkriće ubijenih civila nakon povlačenja ruskih snaga izazvalo globalno zgražanje.

Rusija poriče da tijekom napada gađa civile, a ujedno je i optužbe da su njezini vojnici počinili ratne zločine nazvala lažnim vijestima.

Litavski predsjednik Gitanas Nauseda nakon posjeta rekao je da je mjesto Borodjanka „natopljeno bolom i patnjom“ nakon „brutalnih ratnih zločina“. 

Nauseda i  Duda, te Estonac Alar Karis i Latvijac Egils Levits u Ukrajinu su stigli zajedno vlakom u cilju iskazivanja podrške ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskiju „u trenutku ključnom“ za Ukrajinu, rekao je u srijedu ujutro poljski čelnik. 

"Ovdje je tamna strana čovječanstva pokazala svoje lice", napisao je na Twitteru Nauseda, nakon zaustavljanja u bombama uništenoj Borodjanki koja je bila poprište navodnih zlostavljanja tijekom duge ruske okupacije.

To mjesto je „natopljeno patnjom i boli“, a „ukrajinski civili su tamo ubijani i mučeni“, rekao je Litavac, ponovivši kako ruski ratni zločini neće ostati bez kazne. 

"Ovaj rat, moramo ga pobijediti", inzistirao je litavski predsjednik.

Detalji o posjetu predsjednika nisu bili javni iz sigurnosnih razloga. 

Poljski je predsjednik na Twitteru objavio fotografiju na kojoj se vidi s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskijem.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter