DES MOINES

Krenuli demokratski predizbori u Iowi

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Glasanje u saveznoj državi Iowi krenulo je u ponedjeljak u SAD-u, čime je i službeno započela utrka za izbor predsjedničkog kandidata demokrata koji će se na izborima u studenom suprotstaviti Donaldu Trumpu. 

Birači su izašli na više od 1,6 tisuća birališta diljem savezne države gdje će birati svog kandidata posebnim sustavom, sličnim mjesnim političkim sastancima, koji se održavaju u crkvama, školama, knjižnicama, pa čak i privatnim kućama. 

Favoriti na izborima u Iowi su senator Bernie Sanders, bivši potpredsjednik Joe Biden, bivši gradonačelnik Pete Buttigieg i senatorica Elizabeth Warren. 

U Iowi je 11 kandidata jer je dvanaesti, milijarder Michael Bloomberg odlučio preskočiti prve četiri države u kojima se odvijaju predizbori.  

Iowa ima samo tri milijuna stanovnika i daje zanemariva 42 delegata za demokratsku konvenciju (oko jedan posto) koja u konačnici bira demokratskog kandidata za predsjednika, ali je važna jer određuje zamah za natjecanja u većim državama.  

Nakon Iowe, do konca veljače demokrati će još glasati u New Hampshireu, Nevadi i Južnoj Karolini, a potom slijedi 'superutorak', 3. ožujka, kada na birališta izlazi 14 država, među kojima 'teškaši' Kalifornija i Teksas, koje će na konvenciju poslati ukupno 1344 delegata. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter