suprug na suđenju

Suđenje za silovanje Gisele Pelicot u Francuskoj bi moglo potaknuti izmjene zakona

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Francuska bi mogla uvesti izmjene u zakon o silovanju, tako da se u njega prvi put uvede klauzula o pristanku na spolni odnos, nakon što je zemlju potreslo suđenje zbog silovanja Gisele Pelicot, dovevši u pitanje ograničenost postojećih zakona i potaknuvši vodeće političare da pozovu na promjene.

Dominique Pelicot je priznao da je drogirao svoju suprugu, pozvavši više desetaka muškaraca putem interneta da je siluju u njihovu domu dok je bila u nesvijesti. Sa suđenjem je danas, uz Pelicota suočeno još 50 muškaraca.

Unatoč video dokazima protiv svih, najmanje 35 optuženika negiralo je optužbe o silovanju, uz tvrdnju da ih je Dominique Pelicot prevario navevši ih da povjeruju da sudjeluju u seksualnoj igri ili da je Gisele Pelicot glumila da spava.

"Odlučna sam u namjeri da se stvari u ovom društvu promijene", rekla je Gisele Pelicot u srijedu na sudu u Avignonu.

Novi francuski ministar pravosuđa Didier Migaud nedavno je kazao da se zalaže za ažuriranje zakona, kao i predsjednik Emmanuel Macron, nakon što je Francuska 2023. godine blokirala uključenje definicije silovanja koja se temelji na pristanku osobe na spolni odnos u europsku direktivu.

"Vjerujem da je našim sugrađanima neshvatljivo da se u definiciju silovanja odbija uključiti odredba o pristanku osobe na spolni odnos", rekao je Migaud pred zastupnicima ranije ovaj mjesec.

Istraživanje iz 2023. godine koje je proveo jedan od glavnih francuskih instituta za ispitivanje javnog mnijenja, IFOP, pokazalo je da devet od 10 anketiranih želi da Francuska podrži direktivu EU-a.

Zakon o silovanju po kojemu kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka postaje kazneno djelo silovanja već postoji u Švedskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i više od desetak drugih europskih zemalja, uz uspon feminističkog #MeToo pokreta koji je 2017. potaknuo zakonodavne reforme u nekim pravnim sustavima.

No francuski kazneni zakon silovanje definira kao čin penetracije ili oralnog seksa počinjen nad nekom osobom uz korištenje "nasilja, prisile, prijetnje ili iznenađenja". U tom se zakonu ne spominje jasno potreba partnera za pristankom na spolni odnos te tužitelji moraju dokazivati namjeru o silovanju da bi zajamčili osuđujuću presudu, reklo je Reutersu pet pravnih stručnjaka.

Francuska nije bila voljna odstupiti od ovakve definicije silovanja i to je pitanje potaknulo žestoke rasprave.

"Nasilje, prisila, prijetnja ili iznenađenje načini su iznuđivanja pristanka", rekla je profesorica prava Charlotte Dubois, koja ne vjeruje da bi promjena zakona mogla olakšati kazneni progon. Tisuće prosvjednika izašle su na ulice širom zemlje u znak potpore Gisele Pelicot, a suđenje je ponovno potaknulo rasprave o potrebi za promjenom zakona.

Marie-Charlotte Garin, zastupnica Zelenih rekla je kako se nada da će biti moguće usvojiti zakon u Nacionalnoj skupštini već u ožujku 2025. uz međustranačku podršku.

Suđenje u Avignonu poticaj je da se pojam pristanka na spolni odnos doda na postojeća četiri kriterija. Pravni stručnjaci kažu kako postoji nesklad između definicije silovanja u društvu i na sudovima, no vjeruju da se uz dovoljno snažan pritisak javnosti stvari mogu promijeniti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter